Týmy záchranných služeb dostanou od státu příplatky za náročnost své práce

Karlovy Vary - Návrh nového zákona ministerstva zdravotnictví počítá s mimořádnými finančními výhodami pro pracovníky záchranných služeb. Ti budou od nynějška stejně jako jejich kolegové z řad policie či hasičů dostávat určité příplatky plynoucí z náročnosti výkonu svého zaměstnání. Takzvané výslužné, odchodné nebo placenou rehabilitaci prosazovali záchranáři již 8 let. V ideálním případě by se mohli dočkat na jaře příštího roku, zákon však musí nejprve projít sněmovnou.

V novém nařízení se bude například počítat s faktem, že v případě zranění či úmrtí záchranáře při výkonu své práce dostane dotyčný nebo jeho rodina odstupné. Svaz zdravotnictví chce ještě jednat s ministerstvem o případných úpravách. Nový systém bude podle záchranářů spravedlivý, protože riskují při práci podobně jako hasiči a policisté. „My se denně stýkáme s lidmi, kteří mají například nevyléčitelné infekční choroby. Riziko zdravotní újmy je tam velké,“ uvádí Radek Rosenkranz ze Zdravotnické služby Karlovarského kraje.

Uvedený zákon se prozatím bude týkat výhradně výjezdových týmů. Začlenění výhod také pro dispečerky, o což se zástupci zdravotnických odborů zasazovali, se nakonec nepodařilo. Podle ministerstva nejsou námitky o psychicky náročné práci oprávněné. Jako problémový se odborům jeví zákonem nově povolený vstup soukromých společností. Obávají se, že toto opatření by v budoucnu mohlo přinést zbytečné komplikace.