Topolánek slibuje evropskou frakci i změnu ODS

Praha - Dosluhující předseda občanských demokratů v úvodním proslovu druhého dne kongresu největší parlamentní strany vyčetl vlastním řadám nedůslednost v prezentaci vlastní politiky po celou dobu spoluvlády ODS od úspěšných voleb v roce 2006. "Nezvládli jsme v průběhu dvouleté vlády transformaci z opoziční na vládní stranu," prohlásil Topolánek. Naznačil také nedostatečné plnění původní liberálně-pravicové politiky. Klíčem řešení je podle Topolánka pouze důsledná změna, jednota a návrat k původní politice. Premiér také slíbil, že je připraven po letních volbách do Evropského parlamentu podpořit vznik nové evropské pravicové frakce, která by prosazovala důslednou liberální politiku.

Topolánek je připraven podpořit novou vlnu v evropské politice s důrazem na zdravou ekonomiku. „Potřebujeme v Evropě realismus a ne doktrinářství, hájení národních zájmů, ne národovectví,“ uvedl na volebním kongresu ODS. Reagoval tak na záměr prezidenta Václava Klause podpořit vznik euroskeptické strany. Lisabonská smlouva podle Topolánka neřeší podstatné problémy Evropy, pro důsledné reformy je však nezbytná.

Chat s odborníky

Ptejte se hostů ve vysílání na vše kolem kongresu ODS. Své dotazy můžete zasílat prostřednictvím chatu.

V převážné části projevu nešetřil Topolánek kritikou. „Byli jsme tým, měli jsme srozumitelný pravicový program, dokázali jsme oslovit i ty, kteří nás nikdy předtím nevolili. A měli jsme osobnosti, které po zkorumpované, prázdné socialistické osmiletce reprezentovali pozitivní program,“ popsal Topolánek důvody, proč ODS volby v posledních šesti letech vyhrávala. Říjnové hlasování podle něj ovlivnila začínající světová finanční krize, chyby ale udělala hlavně ODS. K volební prohře přispěl podle svých slov i Topolánek sám tím, že nedokázal oddělit své soukromé problémy od pracovních a často jednal jako člověk, nikoli jako předseda ODS.

Strana špatně vyhodnotila výsledky obou voleb

„Přišli jsme o opoziční bonus právě v době, kdy končila konjunktura, ochota k reformám padla na bod mrazu. K tomu se přidaly obavy ze zdražování,“ uvedl. Strana podle něj ze střednědobého hlediska špatně vyhodnotila vítězství 2002 a 2006. „Šlo o netypické vítězství v zemi, kde má levice převahu,“ konstatoval. A doplnil, že občanští demokraté přecenili robustnost vítězství v parlamentních volbách a podcenili potřebu vysvětlovat. „Měli jsme občany daleko razantněji seznámit s reálným stavem země, ekonomiky, který jsme zdědili,“ řekl s tím, že voliči měli vůči ODS nadměrná očekávání.

„Náš vítězný étos - reformy jsme rozmělnili koaličním kompromisem a boj s korupcí nechali na papíře. Lidi došli k závěru, že jsme stejní jako oranžoví,“ zdůraznil. Přiznal, že stát není tak malý a efektivní, ani tak silný, jak ho ODS voličům slibovala. „Neuměli jsme obhájit naše reformy, na tomto selhání se podílela jak vláda, tak ODS. Propagaci práce vlády jsme věnovali deset procent času,“ popsal další důvod prohry. Strana podle něj nedokázala konkurovat „totální vyhlazovací mediální kampani ČSSD“. Přiznal, že vedení ODS zvolilo špatný model kampaně, když přenechalo sociálním demokratům možnost vybírat témata.

ČT24 bude dění na kongresu ODS celý víkend vysílat živě

Logo ODS
Zdroj: ČT24