Hybášková se omluvila Tlustému za tvrzení, že žádal milionový úplatek

Praha - Bývalá předsedkyně strany SNK ED Jana Hybášková se omluvila poslanci a bývalému ministrovi financí Vlastimilu Tlustému za svůj výrok, že po straně požadoval milionový úplatek. Omluvu jí v říjnu nařídil rozsudek Městského soudu v Praze. Navíc musí Tlustému vyplatit finanční satisfakci ve výši 50 tisíc korun.

Celý spor vypukl poté, co strana SNK ED požadovala od státu peníze za kandidáty, kteří uspěli ve volbách do pražského zastupitelstva. Ti byli zvoleni na kandidátce subjektu Demokraté Jana Kasla, což bylo sdružení strany Evropští demokraté (ED) a nezávislých kandidátů. Kandidáti navrhovaní Evropskými demokraty získali ve volbách 15 mandátů - strana si tak dělala nárok na roční státní příspěvek.

Bývalý ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) i jeho nástupce Tlustý však zastávali názor, že podle zákona o politických stranách má na příspěvek nárok pouze strana nebo hnutí, nikoli sdružení politické strany a nezávislých kandidátů. 

Jana Hybášková pak před komunálními a senátními volbami prohlásila, že dostala nabídku, aby se její strana vzdala tří z požadovaných 15 milionů korun státního příspěvku, a to ve prospěch lidí blízkých ODS. Prostředník údajně žádal stranu o provizi pro Tlustého, ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila a jednoho poslance ODS. Pospíšilovi se Hybášková omluvila už dříve. 

SNK ED žádali peníze oprávněně

Nejvyšší správní soud už v květnu 2006 rozhodl, že příspěvky ve výši 15 milionů korun ED přísluší. O měsíc později však ministerstvo financí, které tehdy vedl Sobotka, opět odmítlo straně příspěvek vyplatit přes jasné stanovisko soudu, že tak učinit musí. 

V současnosti už stát zaplatil nejen celou výši příspěvku, ale i půl milionu na úrocích. Odvolací pražský městský soud navíc rozhodl, že ministerstvo financí musí uhradit straně SNK ED dalších půl milionu korun jako odškodnění za závažnou morální újmu.