Paroubek: Podpora při předsednictví nebude, pokud ODS zablokuje jednání o smlouvě

Praha - Pokud se ODS spolu se svými koaličními partnery rozhodne zablokovat sněmovní hlasování o Lisabonské smlouvě, hodlá opoziční ČSSD odstoupit od dohody s koalicí o spolupráci v době předsednictví EU. V pořadu Otázky Václava Moravce tuto informaci uvedl předseda strany Jiří Paroubek. Uvedl také, že v opačném případě nevidí problém v uzavření dohody do několika dnů.

Sněmovna se kvůli Lisabonské smlouvě sejde mimořádně 9. prosince. Právě ČSSD, která hraje klíčovou roli v jednání o toleranci Topolánkově kabinetu, o toto jednání požádala. Paroubek uvedl, že společná smlouva je v tuto chvíli na dobré cestě, výrazně by ji však narušil nejednotný postoj ODS během hlasování. „Z dosavadního průběhu kongresu mám nepříjemný pocit, poslanci ODS by se měli ve sněmovně zachovat racionálně. Nemůžeme si v Evropě dělat ostudu,“ pokračoval předseda ČSSD. 

Pokud by poslanci tento program nepodpořili, schůze by se nekonala. „Pokud hlasování o smlouvě dopadne tak, že se projednávání zablokuje, tak předsedovi ODS Mirkovi Topolánkovi řeknu jen to, že o takový typ spolupráce při předsednictví nemáme zájem,“ řekl Paroubek. Dodal, že „pokud se občanští demokraté nevzpamatují, žádná dohoda nebude“.

Paroubek schvaluje i kompromis, komunisté pouze referendum

Paroubek si nicméně dokáže představit možnost odkladu hlasování.  „Umím si představit kompromis, odložení hlasování o jeden týden, aby si ODS udělala po kongresu jasno, to je ale všechno,“ prohlásil.

Předseda KSČM Vojtěch Filip v otázce ratifikace smlouvy dále trvá na hlavní podmínce komunistů - vypsání řádného referenda. Pokud se takový návrh na schůzi neobjeví, odmítají komuisté hlasovat o mimořádné shc ůzi ke smlouvě. Tendenci urychlovat ratifikaci Filip navíc vidí jako velmi hazardní. 

Řada občanských demokratů se staví k Lisabonské smlouvě, která má reformovat fungování rozšířené EU, odmítavě. Na podnět senátorů ODS posuzoval dokument Ústavní soud. Uvedl, že sledované části textu nejsou v rozporu s českým ústavním pořádkem. Podle prezidenta Václava Klause, který se v sobotu vzdal čestného předsednictví ODS, by smlouva připravila Česko o část suverenity.