USA mohou podle Schwarzenberga kvůli krizi odložit plán na základnu

Brusel - Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg řekl v neděli v Bruselu novinářům, že Spojené státy by mohly kvůli současné hospodářské krizi na čas odložit své plány na výstavbu radarové části své protiraketové základny na území Česka. Schwarzenberg v této souvislosti také kritizoval odmítavý postoj Ruska vůči americkým plánům vystavět ve střední Evropě protiraketovou základnu. Šéf české diplomacie se také vyjádřil, že Česko chce po převzetí předsednictví Evropské unie zrychlit tempo přijímání balkánských států.

„Umím si představit jisté přesunutí projektu (základny),“ citovala Schwarzenberga agentura APA. Česko prý s tím nemá žádné problémy. „Naši povinnost spojenců jsme splnili,“ dodal ministr. Schwarzenberg je v Bruselu kvůli dnešnímu jednání ministrů zahraničí a evropských věcí, kteří se mají zabývat přípravami nadcházejícího summitu unie.

USA chtějí vystavět protiraketový štít v ČR a Polsku jako ochranu proti možné hrozbě z nepřátelsky naladěných států, jako je Írán či Severní Korea. Nově zvolený americký prezident Barack Obama protiraketový systém v zásadě podporuje, nicméně dal najevo, že mu dá definitivní zelenou, až se ukáže, že je efektivní a že právě tato technologie dokáže Spojené státy a jejich spojence skutečně ochránit. USA navíc nyní procházejí největší hospodářskou krizí za posledních 70 let, takže Obama se nyní soustředí na vyvedení americké ekonomiky z recese.

Proti vojenským plánům USA ve střední Evropě má velké výhrady Rusko. Právě postoj Moskvy Schwarzenberg v neděli ostře kritizoval. Podle šéfa české diplomacie si Rusové pořád představují, že mohou mluvit do vývoje v zemích, které jednou náležely do Varšavského paktu. „A to je stanovisko, které nemůžeme akceptovat,“ řekl Schwarzenberg.

Česko stojí o balkánské země v Evropské unii

Česko chce po převzetí předsednictví Evropské unii zrychlit tempo přijímání balkánských států. Včera to v Bruselu prohlásil šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg. Hlavním cílem je prý urychlit jednání k přijetí Chorvatska. Ministr chce ale také nalákat ostatní balkánské země, aby se začaly o členství v unii ucházet. Některé její státy jsou proti přijímání nováčků, dokud nebude ve všech zemích přijata Lisabonská smlouva. Česká vláda s tímto omezením nesouhlasí. 

Česko již několikrát avizovalo, že přijímání balkánských států do EU s důrazem na Chorvatsko bude jednou z priorit jeho půlročního předsednictví. Naposledy to na víkendovém kongresu ODS opět připomněl předseda strany a premiér Mirek Topolánek.

„Kromě toho, že během předsednictví bychom měli akcelerovat jednání vedoucí k přijetí Chorvatska, očekává se, že přihlášku podají další balkánské země. Přijímání nových členů EU je pro nás splátka dluhu těm, kteří dosud stojí za branami,“ řekl Topolánek.