Bytové družstvo se s Klausovými soudí o dva byty

Praha - Pražské stavební bytové družstvo se chce s prezidentem republiky Václavem Klausem a jeho manželkou Livií soudit o dva byty v Praze-Libni, které od něj v roce 2000 Klausovi koupili. Družstvo dnes v přípravném jednání žalobu na manžele Klausovy rozšířilo, původně se s nimi chtělo soudit jen o jeden byt. Družstvo tvrdí, že prodej bytů byl pro něj nevýhodný. Právník manželů Klausových Radim Boháč se dnes k novému žalobnímu návrhu nechtěl vyjadřovat s tím, že si ho musí nejdřív nastudovat.

Družstvo se snaží u Obvodního soudu pro Prahu 8 docílit toho, aby byly kupní smlouvy prohlášeny za neplatné. Podle předsedy představenstva bytového družstva Michala Lurieho zaplatili Klausovi za byty méně, než byly jejich pořizovací náklady. Navrhl proto nechat smlouvy znalecky přezkoumat. „Rozdíl v ceně bude podle mě kolem jednoho milionu korun mezi cenou, za kterou to bylo prodáno,“ uvedl předseda představenstva.

Oba byty koupili manželé Klausovi od družstva v době, kdy byl jeho předsedou Karel Vašíček. Ten podle Lurieho organizaci tuneloval. „Policie konstatovala, že porušil povinnosti při správě cizího majetku, ale protože je mrtvý, nelze ho stíhat,“ řekl Lurie. Třípokojové byty koupili Klausovi každý za zhruba 1 250 000 korun, později je přestavěli na jeden šestipokojový. Kromě nízké ceny nesouhlasí podle předsedy ve smlouvách ani výměra nemovitostí.

Spor s prezidentským párem začalo vést družstvo poté, co se na něj koncem roku 2007 obrátila Růžena Přikrylová. Podle Lurieho nemohla nemovitost nalézt v katastru. Následně zjistila, že její manžel, spolupracovník předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, prodal v roce 1998 manželům Klausovým práva, která počítala s budoucím převedením bytu do vlastnictví. Přikrylová však tvrdí, že nemovitost byla společným majetkem jejím a jejího muže a manžel jí o prodeji nic neřekl.

Předseda představenstva bytového družstva zpochybnil také celý projekt výstavby libeňských bytů, které byly dokončeny v roce 1996. Podle Lurieho v domě bydlelo 30 prominentů, kteří platili nájem 1000 korun měsíčně včetně poplatků. Ve skutečnosti je prý družstvo dotovalo.

Prezident teď bydlí v areálu Pražského hradu. Vlastní řadový dům v Praze-Kobylisích, byt 2+1 v Peci pod Sněžkou a chalupu na Táborsku.

Vydáno pod