Klaus přijal slovinského prezidenta, mluvili o Lisabonu

Praha - Na návštěvě Česka je dnes slovinský prezident Danilo Türk. Na Pražském hradě ho přijal prezident Václav Klaus. Státníci mluvili mimo jiné také o Lisabonské smlouvě. Shodli se, že členské státy musí o ratifikaci tohoto dokumentu rozhodnout samy. Večer pro Türka Klaus uspořádal státní večeři. Türk se zítra sejde i s premiérem a staronovým předsedou ODS Mirkem Topolánkem.

Známý odpůrce Lisabonské smlouvy Klaus nechce nijak radit Irsku, co by nyní mělo nebo nemělo dělat s tímto dokumentem, a respektuje irský postoj. Dublin tento týden na summitu EU přislíbí, že se v zemi bude příští rok konat nové referendum o Lisabonské smlouvě. Klaus se dnes se svým slovinským kolegou Danilem Türkem shodl, že členské státy musí o ratifikaci rozhodnout samy. „Je to jejich rozhodnutí, plně respektuji jejich pozici. Určitě se do toho nebudeme míchat v této věci,“ uvedl Klaus. „Otázka ratifikace smlouvy spadá do suverenity členského státu a je na členských státech …rozhodnout, co dělat, kdy to udělat a jak to udělat,“ souhlasil slovinský prezident.

Irsko novým oznámením reaguje na první všelidové hlasování, v němž Irové dokument zamítli. Klaus po neúspěšném referendu prohlásil, že považuje dokument za mrtvý. Nedávno vyvolal Klaus rozruch při své návštěvě Dublinu, kde se setkal s irským odpůrcem smlouvy Declanem Ganleym.

Lisabonská smlouva má reformovat práci a činnost Evropské unie, která se změnila po velkém rozšíření na 27 členských států. Dohoda může platit v případě, že ji schválí celá sedmadvacítka. Česko tak ještě neučinilo. 

Slovinsko bylo loni první novou členskou zemí EU po velkém rozšíření unie, která předsedala sedmadvacítce. Není proto vyloučeno, že by oba prezidenti mohli hovořit právě o předsednictví unii. Česko tato role čeká za necelý měsíc.

Türk se v úterý sejde s Topolánkem 

Zítra budou Türk s premiérem Topolánkem na pracovní snídani probírat právě prioritní otázky českého předsednictví EU, vývoj kolem ratifikace
Lisabonské smlouvy, situace v oblasti západního Balkánu a možnost rozšíření EU o Chorvatsko.