Rath zrušil koncepci středočeského zdravotnictví

Praha - Nové vedení Středočeského kraje v čele s hejtmanem Davidem Rathem zrušilo dosavadní koncepci krajského zdravotnictví vypracovanou předchozí krajskou vládou. Podle Ratha byla koncepce založena na privatizaci zdravotnických služeb, s čímž nové vedení kraje nesouhlasí. Středočeský kraj bude mít i nový poradní sbor, který by měl řešit konkrétní dopady světové finanční krize na zaměstnanost v regionu.

Nová sociálnědemokratická koncepce by měla být založena na spolupráci veřejného i soukromého sektoru ve zdravotnictví. Mohl by se v ní objevit i bod týkající se zpětného odkupu některých bývalých krajských nemocnic. Kompletně hotový dokument ale dostane rada na stůl až koncem ledna.

Zrušení původní zdravotnické koncepce musí ještě v pondělí schválit zastupitelstvo. Na programu jednání bude i krajský rozpočet na příští rok nebo zrušení poplatků v krajských nemocnicích.

Poradní sbor pomůže kraji bojovat proti finanční krizi

Hejtmanovi bude v novém roce radit speciální skupina odborníků, budou v ní např. zástupci mladoboleslavské Škodovky, neratovické Spolany a dalších velkých zaměstnavatelů v kraji. „Tato skupina by měla vypracovat návrhy pro kraj, co může dělat, aby dopady světové finanční krize na zaměstnanost v kraji byly pokud možno tlumeny,“ uvedl Rath.

Sejde se v polovině ledna příštího roku a budou v něm zástupci největších zaměstnavatelů a odborových organizací v kraji. Krajská rada také dnes odsouhlasila zrušení původní zdravotnické koncepce Středočeského kraje.

Další změna se týká Středočeské turistické a informační služby. V jejím čele ode dneška stojí Šárka Alexa. Jejím prvním úkolem je navrhnout, jak přetransformovat tuto akciovou společnost na příspěvkovou organizaci.