Schwarzenberg nesouhlasí s odkládáním ratifikace Lisabonské smlouvy

Brusel - Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg si myslí, že by bylo vzhledem k nadcházejícímu českému předsednictví Evropské unii nešťastné, pokud by Česko odkládalo ratifikaci Lisabonské smlouvy o reformě unijních institucí. V Bruselu dnes uvedl, že tento dokument považuje za stejně důležitý jako smlouvy o případném umístnění amerického protiraketového radaru v ČR.

„To bych nepovažoval za dobré řešení… Dlouhé prodlévání s tím (ratifikací) bych považoval za nešťastné,“ řekl Schwarzenberg na dotaz, jak by mohlo případné odkládání ratifikace na jaro ovlivnit nadcházející české předsednictví.

Někteří zelení by byli rádi, kdyby smlouvy o radaru byly ratifikovány až poté, co se k protiraketové obraně jasněji vyjádří nová americká administrativa v čele s prezidentem Barackem Obamou, který ale současného prezidenta George Bushe vystřídá až ve druhé půlce ledna. Navíc by chtěli počkat i na dubnový summit NATO.

Kongres hlavní vládní strany ODS ale o víkendu schválil usnesení, v němž sice ponechává rozhodnutí o ratifikaci Lisabonské smlouvy na poslaneckém a senátorském klubu strany, avšak současně jim důrazně doporučil prosadit přednostní schválení smluv o protiraketové obraně.

„Pro mě jsou obě smlouvy stejně důležité. Podle mě je pro bezpečnost ČR důležité, aby obě smlouvy prošly,“ řekl dnes šéf české diplomacie v Bruselu, kde se zúčastnil zasedání ministrů zahraničí zemí EU.

Další osudy Lisabonské smlouvy v ČR podle něj nejsou na ministerstvu zahraničí a jeho šéfovi. „Jak se strany na tom dohodnou, hlavně ty velké, a v jakém pořadí to bude, do toho bych se jako ministr, který ani není členem sněmovny, nechtěl míchat. Také nejsem ani v jedné straně,“ řekl Schwarzenberg, který je ve vládě jako nestraník za zelené.