Šéfem poslanců ČSSD bude Bohuslav Sobotka

Praha - Novým předsedou poslaneckého klubu sociální demokracie byl dnes zvolen Bohuslav Sobotka. Od 1. ledna ve funkci vystřídá Michala Haška, který na funkci rezignoval poté, co byl zvolen hejtmanem Jihomoravského kraje a také šéfem Rady Asociace krajů ČR. Sobotka je statutárním místopředsedou ČSSD a předsedou rozpočtového výboru sněmovny. V minulosti už poslanecký klub vedl.

Sobotka považuje za hlavní úkol poslanců sociální demokracie přispět k vítězství ve volbách do Poslanecké sněmovny. Nyní ČSSD vyčkává, jak se ODS zachová při schvalování Lisabonské smlouvy, kterou dnes projednává Poslanecká sněmovna na mimořádné schůzi. Pokud se ČSSD dokáže s nejsilnější vládní stranou dohodnout na co nejrychlejší ratifikaci, pak je podle Sobotky otevřená cesta k dokončení jednání s vládní koalicí o spolupráci při předsednictví Česka unii. „Pokud dohoda o předsednictví nebude, necítíme se v Poslanecké sněmovně ničím vázáni,“ zdůraznil Sobotka. 

Bohuslav Sobotka

„Mým cílem bude zapojit všechny členy poslaneckého klubu do aktivit Poslanecké sněmovny včetně předkládání nových legislativních návrhů a tlaku na Topolánkovu vládu.“

Vláda ale rozhodně nemůže podle nového předsedy klubu očekávat, že by ČSSD podpořila státní rozpočet na příští rok. Sobotka očekává, že se podobně zachovají ostatní opoziční poslanci ve sněmovně: „Žádné přeběhlíky neorganizujeme.“ Příští týden by se mohla konat mimořádná schůze sněmovny, na které chce sociální demokracie prosadit zrušení části poplatků ve zdravotnictví. ČSSD chce hledat dohodu napříč politickými stranami. 

Sobotkovi kolegové jsou přesvědčeni, že důležitou funkci zvládne. „Myslím, že bude Slávek Sobotka stejně silným předsedou klubu jako Michal Hašek. Bude ale muset být poněkud razantnější než ve funkci předsedy rozpočtového výboru. Určitě by ale novou roli zvládl,“ uvedl už dříve poslanec David Rath.