Další mimořádná schůze poslanců - tentokrát kvůli rušení poplatků

Praha - Poslanci se opět sejdou na mimořádné schůzi, tentokrát kvůli rušení poplatků ve zdravotnictví. Termín stanovil šéf sněmovny Miloslav Vlček na 17. prosince. Schůzi iniciovala opoziční ČSSD. K osvobození vybraných skupin od placení poplatků se kloní i lidovci a zelení. Koalice se už před pár měsíci na úpravě poplatků dohodla - a osvobodila od nich novorozence a lidi s nařízenou ústavní léčbou.

Sociální demokraté navrhují, aby poplatky ve zdravotnictví přestali platit děti do 18 let, starobní důchodci a lidé s příjmem pod dvojnásobkem životního minima. Svůj záměr se snažili dostat do hry už při listopadovém jednání sněmovny, které ale zkrachovalo. Opozice se totiž s koalicí na programu nakonec nedohodla, takže se schůze nekonala.

Za návštěvu u lékaře a položku na receptu se od letoška platí 30 korun, 60 korun za den v nemocnici či 90 korun za pohotovost. Pokud lidé na třicetikorunových poplatcích a doplatcích za léky vydají v roce přes 5000 korun, částku nad tento limit jim zdravotní pojišťovna vrátí. Za prvních šest letošních měsíců se na poplatcích vybralo 2,6 miliardy. Podle ministra zdravotnictví Tomáše Julínka se podařilo vybrané peníze přesměrovat do nákladné a náročné léčby.

Poplatky se staly hlavním předvolebním tématem sociálních demokratů v nedávných krajských a senátních volbách, v nichž ČSSD s převahou zvítězila. Slíbila, že placení v krajských nemocnicích zruší. V některých regionech se dohodla na společné vládě s ODS. Občanští demokraté v regionech tak s odbouráním poplatků, které prosadil ministr zdravotnictví z jejich strany Tomáš Julínek, souhlasí.

Vydáno pod