Lidé jezdí v MHD v Českých Budějovicích častěji načerno nebo s falešnými doklady

České Budějovice – Revizoři v českobudějovické městské dopravě narážejí na stále vyšší počet černých pasažérů. Lidé riskují v autobusech a trolejbusech pokutu, ačkoli místní dopravní podnik upozorňuje, že je vymáhání pokut stále rychlejší a efektivnější. Kontroloři narážejí také na nezvyklý počet falešných jízdenek, z nichž některé jsou vytvořeny mimořádně precizně.

V posledních měsících narazili revizoři v českobudějovické MHD na řadu falešných dokladů, které běžný laik od originálů téměř nedokáže rozeznat. „Je to skupina od dvanácti až do třiceti let,“ přiblížil uživatele nepravých jízdenek Bohumil Matouš z Dopravního podniku města České Budějovice.

Některé padělky skončily u policistů. Ti ale zjistili, že neměly společného výrobce. Samotní jejich uživatelé se dopustili jen přestupku.

Českobudějovický dopravní podnik má navíc potíže s rostoucím počtem obvyklých černých pasažérů bez jakékoli jízdenky. Oproti předchozímu roku jich je letos zhruba o třetinu více. Společnost ovšem upozorňuje, že je pro ni vymáhání jízdného a pokut mnohem jednodušší než dříve. „Dopravní podniky dnes standardně dávají tyto pohledávky k vymáhání a k exekucím,“ uvedl právník David Řezníček.