Vesecká se vyjádřila ke kauze Votavová

Praha - Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká se poprvé vyjádřila ke kauze své podřízené Eleny Votavové. Ta se dříve podle Mladé fronty Dnes přátelila s údajným mafiánským bossem Antonínem Bělou a přitom rozhodovala o kauzách lidí, kteří byli Bělovi blízcí. Renata Vesecká kromě trestního oznámení podala také návrh na kárnou žalobu.

„Z těch skutečností, které byly prezentovány a i z materiálů, které jsem si opatřila z městského státního zastupitelství v Praze, vyplývají určité signály, které vyžadují to, aby věc byla důsledně prověřena z hlediska možné trestní odpovědnosti pro trestný čin zneužití pravomoci veřejného činitele a trestní čin přijímání úplatků,“ prohlásila Vesecká.

Elena Votavová se k případu nevyjadřuje, tvrdí, že má přímý zákaz s médii komunikovat. Čelit bude nejen policii, ale také kárnému soudu. „Posledním krokem, který jsem učinila, bylo podání návrhu na zahájení kárného řízení k Nejvyššímu správnímu soudu v Brně, v tomto směru je věcí kárného senátu, aby věc dále projednal,“ dodala Vesecká. Nechtěla ale specifikovat, o jaké přesné případy její podřízené se jedná, uvedla pouze, že pocházejí z konce 90. let a podezření vyvolávají tři z nich.

Jen v roce 2007 čelilo v Česku kárným žalobám 42 státních žalobců a soudců, nejčastěji kvůli průtahům nebo problémům s alkoholem. Dva kárný senát zbavil taláru, dva odešli dobrovolně.

Elena Votavová dál pracuje na brněnském nejvyšším státním zastupitelství a stále je v odboru přezkumného řízení. Podle nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké jí jsou ale trestní věci přidělovány tak, aby nemohlo dojít k ohrožení povinností státního zástupce.