Zastupitelstvo schválilo 11milionovou dotaci pro Prahu olympijskou

Praha - Pražský magistrát přispěje téměř 11 milionů korun na schodek rozpočtu společnosti Praha olympijská. Dnes o tom rozhodlo zastupitelstvo. Společnost měla letos od Prahy k dispozici zhruba 15 milionu korun, utratila ale 25,5 milionu korun. Dotaci použije na pokrytí svých závazků. Praha se letos ucházela o pořádání olympijských heren v roce 2016, nedostala se ale do užšího výběru mezi kandidátská města. O pořadatelství olympiády se proto chce ucházet i v dalších letech.

Opozice v zastupitelstvu dotaci kritizovala. Nelíbí se jí, že se organizace zadlužila, ačkoli nevěděla, jestli ji město peníze dá. Primátor Pavel Bém (ODS) oponoval s tím, že rozpočet hlavního města v rezervě počítal pro Prahu olympijskou na letošní rok se 100 miliony korun. Společnost tak podle něj naopak výraznou částku ušetřila. Olympijská kandidatura dosud Prahu stála 70 milionů korun.

Server Aktuálně.cz tento týden upozornil, že magistrátní kontrola u společnosti Praha olympijská odhalila řadu chyb v hospodaření.

Příští rok chce Praha olympijská pokračovat v přípravných pracích na kandidaturu. „Mohu říct, že Praha předběžně počítá, že bychom do toho šli. Žádné město neuspělo napoprvé,“ řekl předseda správní rady společnosti Praha olympijská Miroslav Sklenář o kandidatuře na získání olympijských her v roce 2020. 

„Letošní kandidatura nás měla naučit plavbě v nikoliv triviální olympijské diplomacii,“ řekl Bém s tím, že hlavním cílem je získat olympiádu v roce 2020. Zastupitelka Jana Ryšlinková (SNK ED) na to reagovala slovy, že se Bém snaží organizovat nejdražší kurzy plavání na světě.

Podle ekonomické studie firmy PricewaterhouseCoopers se v Praze počítá s přímými náklady 88 miliard korun, celkem 47 miliard organizátoři očekávají z veřejných zdrojů a z toho 25 miliard ze státního rozpočtu. Dalších zhruba 500 miliard korun by bylo nutné vynaložit na infrastrukturu.

Vydáno pod