Český řidičský průkaz již opilým Němcům nepomůže

Lipsko – Český řidičský průkaz nepomůže Němcům, kteří o ten původní přišli. Podle verdiktu vrchního správního soudu v Lipsku totiž lidé, kterým německá policie zabavila řidičský průkaz a mají bydliště v Německu, musí projít psychotesty. To podle justice platí i pro držitele českých dokladů. Němečtí řidiči zatím využívali toho, že v Česku žádné podobné psychotesty pro návrat řidičského průkazu povinné nejsou. Od vstupu Česka do Evropské unie se tímto způsobem vrátily za volant tisíce Němců.

České autoškoly v česko-německém pohraničí od roku 2004 lákají do svých tříd především Němce. Mají k dispozici německy napsané učebnice a pracují v nich německy hovořící instruktoři. V současnosti tvoří lidé, kteří v Německu přišli o řidičský průkaz, hlavní zahraniční klientelu těchto autoškol.

Pro německé hříšníky je totiž možnost uniknout psychologickému vyšetření lákavá. Pohovor je nákladný a existuje riziko, že hříšný řidič nebude uznán způsobilým. Situace se teď zřejmě změní. „Je to katastrofa, české řidičáky s německou adresou ma šest až osm tisíc lidí,“ řekl Werner Seftel, právník majitelů českých řidičských průkazů.

Některé české autoškoly se ale rozhodly jít do nepřímého boje s německou justicí. Nabízejí totiž Němcům nejen český řidičský průkaz, ale také zajištění přechodného bydliště v Česku.