Děkan Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy rezignoval

Praha - Děkan Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy Pavel Beneš rezignoval na svou funkci. Důvodem jsou prý finanční problémy, do kterých se fakulta dostala, a hlavně ohlasy některých jeho kolegů, že za nedostatek peněz nese zodpovědnost právě Beneš. Podle neoficiálních odhadů dosáhl schodek v rozpočtu fakulty 20 milionů korun. Beneš popírá, že by za finanční problémy mohl. Zda univerzita Benešovu rezignaci přijme, zatím není jasné, rozhodnout by měla do několika dnů.

„Někteří zaměstnanci mluvili o tom, že vedení fakulty je neschopné a může za finanční problémy. To není pravda,“ uvedl Beneš. Podle něj rovněž není pravda, že nejsou peníze na platy ani že fakulta krachuje. Myslí si, že za problémy může dlouhodobé podfinancování vysokého školství.

O finanční krizi fakulty informoval již dříve deník Právo. Karlova univerzita v Praze na konci listopadu rozhodla, že neposkytne své pedagogické fakultě půjčku, o kterou kvůli špatné finanční situaci požádalo její vedení. Pokud by ale podle něj PedF UK došly finance, univerzita by převzala její závazky, řekl mluvčí univerzity Václav Hájek. Uklidnil tak učitele, kteří se obávali, že se peníze nenajdou ani na jejich výplaty. Podle Hájka není půjčka možná, protože ze žádosti fakulty nešlo posoudit její současnou ekonomickou situaci. Vedení univerzity proto doporučilo fakultě provést kontrolu hospodaření.