Sníh komplikuje dopravu v celé republice

Praha - Ve Středočeském, Jihočeském, Plzeňském, Ústeckém a Karlovarském kraji silničáři doporučují řidičům jízdu se zvýšenou opatrností. Na hory, kde napadlo místy až deset centimetrů sněhu, by řidiči neměli vyjíždět bez zimní výbavy. Zbytky rozbředlého nebo zledovatělého sněhu se staly příčinou také několika drobných nehod.

Ve středních Čechách sněží a dopravu komplikují i nehody 

Ve středních Čechách napadlo v noci na dnešek a během rána několik centimetrů sněhu, který místy zůstává na silnicích. Řidiči by proto měli být opatrní. Po ránu nejvíce sněží na Benešovsku, Příbramsku, v okolí Prahy či Benátek nad Jizerou, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic. Dopravu zkomplikovalo i několik drobných nehod. Například poblíž Smečna na Kladensku se na silnici na Slaný srazily dvě dodávky. Jeden z řidičů se lehce zranil. Silnice byla kvůli odstraňování následků havárie uzavřena. S komplikacemi musejí řidiči počítat i na rychlostní silnici R7 u nájezdu na Slaný, kde skončil po nehodě v poli kamion.

Kvůli sněžení jsou silnice v Ústeckém kraji sjízdné s opatrností

Na některých silnicích hrozí i nebezpečí námrazy. Řidiči by si měli dát pozor zejména v úseku dálnice D8 přes Krušné hory, kde padá déšť se sněhem a teplota se drží mírně pod nulou. Dopravu komplikují i nehody. Kvůli rannímu střetu byla neprůjezdná silnice mezi Ústím nad Labem a Děčínem. U Povrlů zkomplikovala provoz srážka autobusu s osobním vozidlem.

V Karlovarském kraji sněžilo, na silnicích jsou zbytky sněhu

V Karlovarském kraji v noci na dnešek také napadlo několik centimetrů sněhu, jehož zbytky zůstávají na silnicích. Silničáři vozovky ošetřují, ale sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Do rána napadlo několik centimetrů sněhu. Teploty se pohybují mezi minus čtyřmi stupni Celsia a nulou. Na vozovkách zůstávají zbytky rozbředlého sněhu, který může namrzat. Na horách napadlo místy až deset centimetrů sněhu. Řidiči by tam proto neměli vyjíždět bez zimní výbavy.

Zvýšená opatrnost je nutná i na silnicích v Plzeňském kraji

Po sněžení radí silničáři v Plzeňském kraji zvýšenou opatrnost. Silnice jsou většinou holé nebo se zbytky rozbředlého sněhu, v nejvyšších polohách Šumavy je na některých silnicích vrstva ujetého sněhu posypaná pískem nebo drtí. Pozor by si měli dát řidiči například v rozvadovské části dálnice D5, kde byla kvůli sněžení snížená dohlednost. Dálnice je po chemickém ošetření mokrá, stejně jako v dalších úsecích na území kraje. Na severním Plzeňsku může na některých komunikacích ležet vrstva ujetého sněhu, stejně jako například na šumavské silnici první třídy mezi Javornou a Gerlovou Hutí.

Na jihu Čech varují silničáři před náledím

Na Strakonicku leží na vedlejších silnicích slabá vrstva ujetého sněhu, na Českobudějovicku a Táborsku se místy objevují mlhy. Motoristé by proto měli dbát při jízdě zvýšené opatrnosti. Rozmary počasí zřejmě stály i za nehodou, která se stala časně ráno na hlavním tahu od Strakonic na Vimperk mezi Zlešicemi a Čkyní, kde do příkopu sjelo nákladní auto vezoucí plynové bomby a ředidla. Nikdo nebyl zraněn, řekl operační důstojník jihočeské policie.