Mladík byl znovu obviněn z útoku na policistu zasahujícího proti Jacques

Praha - Policie znovu obvinila Petra Slunéčka z útoku na veřejného činitele. Mladík prý při údajném incidentu nynější poslankyně Kateřiny Jacques (SZ) a bývalého policisty Tomáše Čermáka nakopl Čermáka tak silně, až mu zlomil kostrč. Slunéčko byl již dříve z napadení veřejného činitele obviněn, žalobce ale v květnu 2006 stíhání zastavil. Informaci přinesl deník Právo. Odvolací senát Městského soudu v Praze Čermáka již letos v dubnu zprostil obžaloby kvůli napadení Jacques.

Slunéčko údajně Čermáka zranil, když se mu snažil zabránit, aby naložil Jacques do policejního auta. Odvolací senát letos Čermáka obžaloby zprostil. Podle žalobce Čermák Jacques zbil při protestu proti pochodu neonacistů prvního května 2006. K události došlo na Palackého náměstí v Praze. Soud zamítl odvolání státního zástupce proti únorovému rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 2, který dospěl k závěru, že Čermákovo chování nebylo trestným činem.

„Státní zástupce, který případ dozoruje, mě ve středu informoval, že proti panu Slunéčkovi bylo v těchto dnech zahájeno stíhání,“ řekl šéf státního zastupitelství v Praze 2 Tomáš Bláha. Slunéčkovi hrozí v případě soudní dohry až tři roky vězení, pokud se ale prokáže, že svým kopnutím skutečně způsobil Čermákovi zranění, může dostat až pět let.

„Věc je vlastně jednoduchá. Je jasně prokázáno, že policista měl právo vytvořit zábranu a zamezit skupině v postupu. Dostal k tomu rozkaz a on ho splnil,“ řekl v polovině dubna soudce Luboš Vlasák.

Jacques i státní zástupce tvrdili, že Čermák Jacques několikrát udeřil do hrudníku, smýkl s ní na zem, klekl si na ni a při nasazování pout ji pak bil. Pak ji odvedl na Karlovo náměstí, kde se ji snažil dostat do auta, přitom ji prý udeřil. Soudce Vlasák zdůraznil, že ve chvíli, kdy policista vedl Jacques k autu, postupoval naprosto klidně a profesionálně, když se nenechal vyprovokovat napadáním a výkřiky dalších lidí. Právě Slunéčko ho prý nakopl tak silně, až mu zlomil kostrč.