Jourová chce od státu 3,5milionové odškodné a omluvu

Praha - Bývalá náměstkyně ministra pro místní rozvoj Věra Jourová požaduje od státu omluvu a finanční odškodnění za obvinění z korupce a za měsíční pobyt ve vazbě. Jourová byla zatčena 13. října 2006 při vystupování z letadla na ruzyňském letišti a obviněna z přijímání úplatků. Podezření z korupce se ale neprokázalo a státní zástupce letos v létě Jourovou očistil.

Jourová žádá po ministerstvu spravedlnosti odškodnění ve výši 3,5 milionu korun jako náhradu škod, které jí způsobilo 33 dní strávených ve vazbě (2,9 milionu korun je hodnota zahraničních smluv, které jí byly zrušeny a 600 000 korun jako náklady na právní zastoupení). Ministerstvo ale v podobných případech vyplácí částky, které se pohybují jen kolem desítek tisíc korun. Jourová navíc požaduje omluvu od Městského státního zastupitelství, které na její kauzu dohlíželo. Pokud se omluvy nedočká, bude chtít finanční odškodnění. Dalším krokem je i podání několika trestních oznámení, například na některé aktéry kauzy.

Věra Jourová:

„Je potřeba, aby se v té kauze udělala tečka po právu. Já bych chtěla vyvolat právo zpátky.“ 

Jourová byla zatčena v souvislosti s kauzou podvodného čerpání evropských dotací na opravu zámku v Budišově na Třebíčsku. Státní zástupce zastavil stíhání Jourové letos v srpnu. Ta mezi roky 2004 a 2006 pracovala na ministerstvu pro místní rozvoj a na starosti měla evropské programy. V rámci této funkce se dostala do kontaktu s Ladislavem Péťou, starostou Budišova.

Policie své obvinění z korupce opřela o skutečnost, že Péťa se s dalšími aktéry budišovské kauzy bavil o úplatku v hodnotě dvou milionů korun pro Jourovou. Dalšími aktéry kauzy jsou bývalý poradce premiérů Grosse a Paroubka Zdeněk Doležel, bývalý úředník ministerstva zemědělství Zdeněk Řehulka a architekt Zdeněk Řičář.

Skutečné předání peněz ale nikomu ze zúčastněných policisté neprokázali. Po stažení všech obvinění nabídla sociální demokracie Jourové právní pomoc. Strana je toho názoru, že její případ byl zpolitizovaný.

Za Jourovou se postavil i nezařazený poslanec Miloš Melčák

Za Jourovou se postavil i nezařazený poslanec Miloš Melčák, který dokonce naznačil, že její kauza byla jedním z důvodů, proč z ČSSD přeběhl do tábora koalice: „V 50. letech podobným způsobem probíhaly kauzy. Nejprve bylo zveřejněno jméno, že někdo něco udělal, a pak následně doveden i na popraviště.“   

Miloš Melčák
Zdroj: ČT24