Nepedagogickým pracovníkům se zvýší mzdy

Praha - Nepedagogičtí pracovníci škol si zřejmě od příštího roku finančně polepší. Od dubna by se měli přesunout do druhé stupnice platových tarifů, ve které jsou například učitelé a zdravotníci. Ministr školství Ondřej Liška (SZ) dnes v Senátu řekl, že školníků, kuchařek či uklízeček se bude podstatným způsobem týkat už navýšení platů ve veřejném sektoru o 2,7 miliardy korun, s nímž počítá čerstvě schválený státní rozpočet.

Liška označil navýšení a tabulkový přesun za systémové řešení, o které požádal jeho ministerstvo Senát. Horní parlamentní komora tak učinila na základě odborářské petice za odstranění nerovnosti v úrovni platů provozních a správních zaměstnanců ve školství. Tabulkový přesun těchto pracovníků nebude slovy ministra „jen na úkor nenárokových složek, ale bude znamenat i absolutní navýšení jejich platů“.

Odborářům se nelíbí, že ze 77 tisíc všech zaměstnanců placených podle nejnižší stupnice je 66 tisíc zaměstnáno ve školství. Prohlašují, že například uklízečka nebo údržbář na úřadě mají vyšší plat než pracovníci škol se stejnou pracovní náplní.

Vladimíra Chourová je na tom sice jako vedoucí školní jídelny s platem o něco lépe, ani ona ale spokojená není. „Mám 15 110 korun základ, když řídím provoz o 850 strávnících. Nemít tak skvělou ředitelku jako mám, tak nebudu ani říkat o tom, že nemám na zaplacení nájmu,“ řekla Chourová.

Sehnat kvalifikovanou sílu, která by dělala tyto práce, ať už je to ekonomka, hospodářka nebo vedoucí školní kuchyně, začíná být obtížné. „Podle dostupných údajů je průměrný plat všech provozních zaměstnanců ve školství za první pololetí letošního roku 12 129 korun, z toho základní plat je 10 670 korun, osobní příplatek 997 korun a odměny 462 korun,“ uvedla zástupkyně odborů Dagmar Čáslavová. Průměrný plat v Česku dosahuje v současnosti podle ČSÚ 23 182 korun.

Zvýšení platů musí ještě schválit vláda a vydat i vládní nařízení, které bude platit nejspíš od dubna příštího roku.