Viníkem smrtelné nehody je podle posudku bývalý hokejista Lubina

Hradec Králové - Viníkem červencové dopravní nehody, při níž zahynul otec fotbalisty Vratislava Lokvence, je podle znaleckého posudku zřejmě bývalý hokejový reprezentant Ladislav Lubina. Z posudku vyplývá, že nehodě mohl zabránit jen Lubina tím, že by se svým Volvem nevjel do levé poloviny vozovky. Podle hradecké policejní mluvčí se vyšetřování nehody blíží ke konci. Obviněný se nyní musí seznámit s obsahem spisu. Návrh na podání obžaloby policie dosud nepodala. Pravděpodobně se tak stane v lednu.

„Všechna vozidla byla v dobrém technickém stavu. Žádný z účastníků nepřekročil v místě povolenou rychlost jízdy,“ informovala hradecká policejní mluvčí. Již v červenci policie Lubinu obvinila z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti, za což mu v případě odsouzení hrozí až pět let vězení. Nyní je Lubina trenérem hokejistů slovenských Nových Zámků.

Při havárii se 24. července u Trotiny na Hradecku srazila čtyři auta. Lubinou řízený automobil vjel do protisměru, kde se bočně srazil s nákladním vozem a narazil do dalšího osobního vozu. Nákladní vůz vjel do
protisměru, kde narazil do dodávky, jejíž řidič i přes pomoc záchranářů podlehl následkům zranění. Ostatní účastníci tragické srážky vyvázli nezraněni, při havárii vznikla škoda za přibližně 900 tisíc korun.

Někdejší hokejista z místa nehody po chvíli utekl, za více než šest hodin se přihlásil na policii ve Dvoře Králové nad Labem. Policisté ho podrobili dechové zkoušce, která byla negativní. Později při výslechu přiznal, že se plně nevěnoval řízení svého vozidla. Lubina havaroval už v roce 2005, kdy u Chrudimi zničil svůj osobní automobil a sám vyvázl bez zranění. V roce 2000 havaroval v Pardubicích, když narazil do semaforu a světla veřejného osvětlení. Lékaři na záchytné protialkoholní stanici u něj zjistili 2,38 promile.