Autobusy v Mladé Boleslavi budou tři týdny jezdit zdarma

Mladá Boleslav - Od neděle až do 4. ledna budou autobusy městské hromadné dopravy (MHD) v Mladé Boleslavi vozit všechny cestující zdarma. Termín není náhodný, v neděli totiž začínají platit velké změny v systému boleslavské MHD. Bezplatné jízdné má lidem pomoci přivyknout novým jízdním řádům, uvedl primátor Raduan Nwelati.

„Nový systém může zpočátku působit lidem komplikace, takže to je důvod, proč zavádíme na tři týdny tento finanční bonus,“ sdělil. V současné době je bezplatná doprava v boleslavské MHD pro děti do 15 let, seniory nad 70 let a osoby na mateřské a rodičovské dovolené včetně kočárku. Základní jízdné je při placení v hotovosti 12 korun, při platbě čipovou kartou deset korun. Od neděle až do 4. ledna budou zdarma jezdit všichni.

Nový systém městské autobusové dopravy v Mladé Boleslavi nahrazuje dosavadní síť zhruba dvou desítek linek třemi páteřními linkami s intervaly 15 minut ve všedních dnech (o víkendech 45 minut) a navazujícími linkami do příměstských částí a okolních obcí.

První návrh jízdních řádů vyvolal mnoho kritických ohlasů cestujících především z příměstských částí. Dopravní podnik proto do nových variant řádů zapracoval většinu těchto připomínek a je připraven dále na podněty lidí reagovat. „Nadále se budeme snažit s tímto systémem pracovat a upravit ho tak, aby vyhovoval podstatné většině. Samozřejmě to ale nebude nikdy vyhovovat úplně všem,“ dodal Nwelati.

Dopravu do příměstských částí a okrajových lokalit města posílí v příštím roce čtyři minibusy, které město hodlá zakoupit. Do té doby bude posílení vozového parku Dopravní podnik řešit pronájmem mikrobusů či dalších autobusů.