Sídliště Janov dnes očekává další protestní demonstraci

Litvínov (Mostecko) - Litvínov dnes čeká další protestní akce. Svolali ji nejspíše příznivci extremistických hnutí z Mostu. Demonstrace "proti rasismu a za řešení situace na sídlišti Janov" by měla začít ve dvě hodiny odpoledne v Zámeckém parku. Zatím není jasné, kolik lidí se akce zúčastní. Litvínovská radnice i policie se po minulých demonstracích, které doprovázely násilnosti, pečlivě připravují. Ve městě mají být připraveny policejní jednotky, radnice prý svolá krizový štáb.

„Na základě zkušeností z minulých demonstrací v Litvínově nasadíme dostatečný počet sil i technických prostředků,“ uvedla mluvčí mostecké policie Ludmila Světláková. Město podle místostarosty Martina Kliky zřídí krizový štáb, na zajištění veřejného pořádku se budou podílet strážníci i dobrovolní hasiči. „Veškeré kroky budou koordinovány se státní policií,“ doplnil.

Jiří Čunek

„To co se stalo v Janově mě vlastně vůbec napřekvapuje. Čím déle budeme odkládat řešení těchto sociálních lokalit, tak tím více bude narůstat těchto extrémních postojů.“

Na demonstraci její organizátoři pozvali místopředsedu krajně pravicové Dělnické strany Petra Kotába. „Není to akce Dělnické strany. Očekávám, že se sejdou zejména nespokojení obyvatelé janovského sídliště. Po ukončení demonstrace chceme zapálit svíčky u kruhového objezdu v Janově jako vzpomínku na pochod do sídliště 17. listopadu,“ říká k tomu Kotáb.

Potvrdil, že do 15. ledna Dělnická strana žádnou akci v Litvínově nezorganizuje. Chce tak dát radnici a vládě čas, aby situaci v janovském sídlišti řešila. Pokud podle něj vedení města i stát selžou, shromáždění členů a příznivců Dělnické strany v Litvínově na podporu slušných obyvatel janovského sídliště nezabrání ani zákazy.

Romové podpoří akci Antify

Demonstrovat se v Litvínově v sobotu nechystají ani Romové. „Po dohodě s vedením Židovské liberální unie nebudeme pořádat žádné shromáždění. Hlavním důvodem je bezpečnost našich lidí. Ve stejný den ale nejspíš podpoříme akci Antify v Praze,“ uvedl předseda Romského křesťanského sdružení Radek Grunza.

Extremisté pochodovali do janovského sídliště 4. a 18. října a 17. listopadu. Poslední akce skončila ostrým střetem s policií, který si vyžádal 16 zraněných. Pochodu se zúčastnilo 600 až 700 radikálů. K nim se přidalo mnoho místních obyvatel, kteří se netajili svou averzí vůči Romům.

Po této akci se na litvínovské radnici sešlo několik desítek oznámení o shromážděních, demonstracích či pochodech. Úřad většinu z nich zakázal. Jako první si ulice zabrala pro své akce Židovská liberální unie.

Demonstrace čeká i Prahu

Na stejnou dobu naplánovali demonstraci na pražském Těšnově i krajně levicoví antifašisté. Také zde bude v pohotovosti policie. Sejít se tu mají kvůli stejné problematice, tedy sídlišti Janov. Demonstranti chystají pochod až na náměstí Jana Palacha. Policie nevylučuje možnost jejich střetů s pravicovými radikály, kteří to naznačili v diskuzích na svých webových stránkách. 

Policisté 17. listopadu zasahovali proti pravicovým radikálům v Litvínově.
Zdroj: ČT24