Asi stovka pravicových radikálů zamířila do litvínovského Janova

Litvínov - Účastníci demonstrace v Litvínově zamířili po zapálení svíček u kruhového objezdu do sídliště v Janově. Asi stovku nespokojených obyvatel Janova a pravicových radikálů doprovází policisté na koních a těžkooděnci, zatím proti nim nezasáhli. Pochod do sídliště přitom nebyl na litvínovské radnici ohlášen. Radikálové se zastavili v Hamerské ulici a po opakované policejní výzvě k opuštění Janova nastoupilo asi 50 lidí do připraveného autobusu a odjeli zpět do města. Pravicoví radikálové se dnes sešli v litvínovském Zámeckém parku, kde shrnuli situaci v Janově a vzpomněli na bývalé akce Dělnické strany v Litvínově.

Účastníci demonstrace se kolem 16:00 zastavili v Hamerské ulici u zastávky místní autobusové dopravy. Policisté je poté dvakrát vyzvali megafonem, aby se vrátili do Janova pěšky, nebo aby nastoupili do připraveného autobusu, který by je měl do města odvézt. Asi 50 radikálů výzvy uposlechlo a autobusem odjelo.

V litvínovském Zámeckém parku se dnes po 14 hodině sešla zhruba stovka pravicových radikálů, z nichž asi polovina byli příznivci radikálů z janovského sídliště. Jejich řečníci zopakovali své tradiční myšlenky o tom, že jen oni jsou těmi pravými, kteří chtějí lidem ze sídliště Janov, kde žijí nepřizpůsobiví občané, pomoci. Na shromáždění dorazilo i několik desítek starousedlíků. Společně s extremisty se nyní vydali k sídlišti Janov, kde chtějí na místě střetu s policií zapálit svíčky.

Demonstraci „proti rasismu a za řešení situace na sídlišti Janov“ ohlásila pravděpodobně příznivkyně extremistických hnutí z Mostu. Následný pochod ke kruhovému objezdu však už ohlášen nebyl, účastníci o něm proto hovoří jako o procházce.

Shromáždění v parku zahájil místopředseda Dělnické strany Petr Kotáb. V projevu shrnul situaci v Janově, hovořil o obtěžování slušných lidí a vzpomněl minulé akce Dělnické strany. Město podle něj problém v Janově dlouhodobě neřešilo a teprve prý na popud Dělnické strany se v poslední době snaží něco udělat.

Demonstrace reaguje na akce v litvínovském Janově, kde shromáždění pravicových radikálů vyvolalo nepokoje. Extremisté pochodovali do janovského sídliště 4. a 18. října a 17. listopadu. Poslední akce vyústila v ostrý střet s policií, vyžádala si zraněné na obou stranách. Pochodu se zúčastnilo 600 až 700 radikálů. Doplnilo je mnoho místních obyvatel, kteří se netajili svou averzí vůči Romům.  

Policisté 17. listopadu zasahovali proti pravicovým radikálům v Litvínově.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod