Sociální služby budou zanikat díky snížení dotací o 30 procent

Praha - Ministerstvo práce a sociálních věcí se příští rok chystá snížit dotace pro poskytovatele sociálních služeb o dvě miliardy korun. Podle čísel schváleného státního rozpočtu jde tedy o třicetiprocentní úbytek dotací oproti letošku. Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása uvedl pro Českou televizi, že toto razantní snížení bude mít likvidační dopad na organizace poskytující sociální služby.

Václav Krása vnímá snížení dotací o třetinu jako selhání politiků, spíše než záměr nějak poškodit sociální sféru. Tak razantní omezení finančního přísunu bude mít podle Krásy negativní dopad na poskytovatele a následně především na uživatele sociálních služeb. „Na těchto službách jsou dnes závislé statisíce lidí a pokud finanční prostředky pro poskytovatele sociálních služeb nebudou navýšeny, výrazně se zhorší kvalita života tisíců lidí.“

Krása neviní MPSV, ale podle něj jde o problém na úrovni české vlády. Požaduje, aby Topolánkův kabinet v této záležitosti přistoupil k rozpočtovému opatření a přislíbil navýšení prostředků, jinak budou poskytovatelé nuceni od 1.1.2009 propouštět své zaměstnance. Již nyní považuje Krása za nepochopitelné, že za tak těžkou a náročnou pracovní činnost, jakou sociální pracovníci vykonávají, činí průměrný plat v této sféře 14 tisíc korun.

Vláda si v očích Václava Krásy zadělává na zbytečné problémy. Sociální pracovníci se chystají ke konci ledna znovu protestovat proti jejímu postupu. „Chceme se vždycky dohodnout, ale někdy přijde čas, kdy zjistíme, že s námi vlastně nikdo nechce o problému mluvit,“ dodal Krása.

Vydáno pod