Julínek ocenil zdravotníky, kteří pomáhali při neštěstí ve Studénce

Ostrava - Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek poděkoval zdravotníkům z Fakultní nemocnice Ostrava za mimořádné pracovní nasazení v době železničního neštěstí ve Studénce. Děkovný list předal několika desítkám zaměstnanců nemocnice - lékařům, ale i zdravotním sestrám nebo asistentům.

Zdravotníci z nemocnice byli po neštěstí dvě a půl hodiny v plném nasazení, ošetřili 27 zraněných, přijali 210 dárců krve a 65 dárců krevní plazmy. „Těm, kteří zasahovali v terénu, těm už poděkováno bylo, ale sestřičkám a lékařům v nemocnici, těm už poděkování nikdo nepředal, takže jsem donesl alespoň poděkovací list,“ řekl ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

Nespornou výhodou zdravotníků bylo hlavně to, že podobnou situaci už jednou zažili - 11. dubna při tramvajové srážce ve Vřesině. Ředitel ostravské nemocnice Svatopluk Němeček proto doufá, že v Moravskoslezském kraji už k žádnému dalšímu neštěstí takového rozsahu nedojde. Na druhou stranu podle něj alespoň občani ví, že když přece jen k takové tragické události dojde, bude o ně postaráno.

Při tragické nehodě ve Studénce, která se stala 8. 8. 2008, zemřelo osm lidí, osm pacientů bylo operováno. I když srpnové neštěstí svým rozsahem Vřesinu předčilo, zdravotníky rozhodně nezaskočilo. Primář ARO Jan Jahoda to také přičítá entuziasmu zdravotníků. Podle zdravotníků většina specialistů nikdy nezažije dvě tak rozsáhlé zachraňovací akce v průběhu pouhých čtyř měsíců. Podle jejich vlastních slov jsou proto připraveni téměř na všechno.