Ředitel Lesů ČR Novák končí, stane se náměstkem Gandaloviče

Hradec Králové - Generální ředitel státního podniku Lesy České republiky Jiří Novák končí ve funkci. Od 1. ledna 2009 bude náměstkem ministra zemědělství Petra Gandaloviče. Na ministerstvu bude mít na starosti lesní hospodářství. Řízením Lesů ČR ministr do vypsání výběrového řízení pověřil současného správního ředitele tohoto podniku Svatopluka Sýkoru.

Na ministerstvu Novák nahradí odcházejícího náměstka Karla Trůbla, který bude odvolán na základě předchozí dohody s Gandalovičem k poslednímu prosinci. Novák byl ve vedení Lesů ČR (LČR), kterým patří polovina lesů v zemi, od prosince 2007.

Novák uvedl, že ministrovu nabídku na post náměstka dlouho zvažoval. „Beru ji jako ocenění své dosavadní práce,“ řekl Novák. Vyjádřil přesvědčení, že se mu v letošním roce podařilo překonat řadu problémů a posunout společnost dál. Jako příklady jmenoval řešení tendrů na lesnické práce, větrných kalamit a situace na trhu postiženém pádem cen dřeva.

V polovině letošního roku podnik zasáhly diskuse o jeho chodu a hospodaření. Debaty vzbudilo několik výběrových řízení LČR. Například tendr na informační technologie či nákup automobilů. V červenci Česká televize uvedla, že LČR ukládají stamiliony korun do soukromých fondů, aniž o tom informují dozorčí radu nebo ministerstvo. Ministerstvo na to reagovalo prohlášením, že nakládání s penězi podniku má pod kontrolou.

Lesy ČR
Zdroj: ČT24