Základní barvou Policie ČR bude od ledna modrá

Praha - Novou základní barvou Policie ČR bude od ledna 2009 místo zelené barvy modrá, veškeré písmo bude bílé. V novém barevném provedení budou postupně všechny štítky na ulicích i dveřích služeben, formuláře, brožury, letáky, obálky i vizitky. Vedení policie si od změny slibuje, že ji lidé budou vnímat "více profesionálněji, důstojněji a seriózněji". Informuje o tom server iDnes.cz.

Jiří Vokuš z policejního prezidia se domnívá, že Policii ČR chybí jednotný vizuální styl. Nový grafický manuál pro komunikaci s veřejností připravila Agentura EURO RSCG. Zakázka se pohybovala v řádu statisíců.

„Konkrétní odstín modré barvy zná veřejnost už z nových služeben vybudovaných v rámci projektu P1000,“ doplnil Vokuš. Z projektu, na který v roce 2006 uvolnilo ministerstvo financí přes pět miliard korun, hradí policie třeba náklady na modernizaci služeben a částečně také výměnu vozového parku. První část nových vozů pro policii předalo ministerstvo vnitra před měsícem.

Na každém dálničním oddělení v Česku bude k dispozici i jedno ze šestnácti speciálních vozidel Volkswagen Passat R36, která jsou vybavena kompletní měřicí technikou. Auta by podle ředitele dopravní policie Leoše Tržila měla být v provozu každodenně, a to i v noci.

Mezi policejní útvary v republice bylo rozděleno 500 Octavií s policejním označením, dalších 100 Octavií v civilní verzi a 80 dodávkových speciálů pro dopravní policii od automobilky Volkswagen. Do konce letošního roku si policie převezme celkem 1 400 nových strojů. Každý rok v nadcházejících třech letech dostanou po dalších 700 nových automobilech.