Únik rozhovoru Topolánka se Sarkozym vyšetřuje NBÚ

Praha - Nedávný únik údajného záznamu rozhovoru mezi českým premiérem Mirkem Topolánkem a francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym začal vyšetřovat Národní bezpečnostní úřad (NBÚ). Stenografický záznam rozhovoru unikl zřejmě z ministerstva zahraničí. To nejdříve autentičnost záznamu zpochybňovalo, šéf resortu Karel Schwarzenberg se ale nicméně později za únik citlivého dokumentu veřejně omluvil. NBÚ nyní bude zkoumat, zda ministerstvo neporušilo zákon. Hrozí mu i pokuta. Informaci přineslo Rádio Česko.

„Ano, mohu potvrdit, že bylo zahájeno správní řízení o správním deliktu s tím, že u informace záznam rozhovoru premiéra Topolánka s panem prezidentem Sarkozym nebyl stanoven a vyznačen stupeň utajení, ačkoliv pracovně stanoven měl být,“ uvedl ředitel NBÚ Dušan Navrátil. Úřad podle něj bude zkoumat, zda informace měla být utajena, nebo neměla: „Pokud zjistíme, že měla být utajena, udělíme ministerstvu zahraničí správní pokutu.“

Úřad by neměl zjišťovat, který z úředníků nebo diplomatů citlivý dokument vynesl, tím se zabývá ministerstvo zahraničí. Vzhledem k širokému okruhu osob, které se stenozáznamem rozhovoru státníků disponovaly, se ale viníka nejspíš odhalit nepodaří. „Co se týče úniku, tak dohledat nějakého viníka je nemožné, protože záznam šel na mnohé i externí adresy. V každém případě v tuto chvíli s ministerstvem zahraničních věcí NBÚ vede správní řízení. NBÚ to ukládá zákon o ochraně utajovaných skutečností,“ uvedla mluvčí ministerstva Zuzana Opletalová.

Pasáže z přepisu rozhovoru Sarkozyho s Topolánkem z konce října v Paříži otiskl týdeník Reflex. Z textu mimo jiné plyne, že Sarkozy tlačil na to, aby jeho země i nadále předsedala Středomořské unii, tedy skupině, v níž spolu jednají státy EU a země okolo Středozemního moře. Sarkozy přitom podle textu použil i výrazy, které nelze označit za diplomatické. „Víš, co to je, být sám proti všem těm Arabům? Mít je na telefonu? Jsou hrozní, přísahám,“ cituje jej například Reflex. ČR by měla stát v čele tohoto uskupení po Francii automaticky, jako nová předsednická země EU v první polovině příštího roku.

Topolánek podle záznamu v této věci v Paříži ustoupil, byť s obavou, aby se věc nestala precedentem. Sarkozy pak slíbil, že ČR podpoří na dva roky v její silné pozici ve východní Evropě. „Zůstaneš předsedou východní Evropy. Potřebuješ mne,“ řekl Topolánkovi podle Reflexu. Český premiér při stejném rozhovoru prosadil, že český zástupce mohl jako člen francouzské delegace být ve Washingtonu přítomen jednání skupiny G20 o světové finanční krizi.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes přednesl v Evropském parlamentu zřejmě svůj poslední projev před koncem francouzského předsednictví v Evropské unii.
Zdroj: ČT24