Hradecká ČSSD odmítá převedení nemocnice ve Vrchlabí

Hradec Králové - Hradečtí sociální demokraté odmítli záměr náměstka hejtmana Královéhradeckého kraje a senátora Vladimíra Drymla (ČSSD), aby kraj koupil nebo si pronajal soukromou nemocnici ve Vrchlabí na Trutnovsku. Předsedkyně hradeckého i krajského výboru ČSSD Hana Orgoníková dnes nechtěla přijaté usnesení blíže komentovat.

Orgoníková uvedla, že jde o vnitřní záležitost ČSSD a není třeba rozhodnutí jakkoli medializovat. Upozornila přitom na krajem ustanovený vyjednávací tým, který se případným nákupem či pronájmem vrchlabské nemocnice zabývá. Ihned dodala, že koupě ani pronájem nemocnice nikdy nepatřily mezi priority volebního programu ČSSD.

V usnesení z dnešního jednání žádá Okresní výkonný výbor ČSSD Hradec Králové krajské zastupitele, aby nepodporovali převedení soukromé nemocnice ve Vrchlabí do majetku, případně pronájmu kraje. „Tento postup by ohrozil výsledky voleb do Evropského parlamentu, Poslanecké sněmovny a voleb komunálních,“ stojí v dokumentu.

Hlavní otázkou zůstává, zda kraj nemocnici potřebuje    

Česko-německá horská nemocnice ve Vrchlabí, kterou její majitel nabízí k prodeji, jako jediná v České republice nevybírá regulační poplatky od pacientů mladších 18 let a je známá svými spory s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP). Náměstek hejtmana Vladimír Dryml, který s nápadem převedení vrchlabské nemocnice pod kraj přišel, je zároveň jejím ředitelem. Dryml již dříve řekl, že kraj by si mohl nemocnici dlouhodobě pronajmout za šest až sedm milionů korun ročně. „Snažíme se nějakým způsobem stabilizovat situaci v regionu Vrchlabska. Řeším pouze nešťastnou privatizaci nemocnic ze začátku 90. let. Jsem přesvědčen, že nemocnice ve Vrchlabí patří do sítě krajských nemocnic,“ řekl dříve Dryml, podle jehož mínění hrozí nemocnici uzavření poté, co koncem roku odejde z funkce ředitele. Odborníci z VZP a někteří bývalí radní z ODS již dříve vystoupili s názorem, že Hradecko nemocnici nepotřebuje.

Současný majitel nemocnice miliardář Alexandr Seidl zaplatil před lety za nemocnici osm milionů. Nemocnice tehdy měla 78 milionů dluh. Nyní je ve ztrátě zhruba dvanáct milionů korun a majitel ji nadále provozovat nechce. Její současnou hodnotu sám odhaduje na 156 milionů, Dryml ale již dříve prohlásil, že kraj by za ni dal maximálně sto milionů. Pokud by si ji měl od Seidla pronajmout, navrhuje částku sedm milionů ročně.

Vladimír Dryml v ČT
Zdroj: ČT24