V Praze bude o svátcích parkování v placených zónách zdarma

Praha - Pražská městská rada dnes rozhodla, že v zónách placeného stání s parkovacími automaty bude o státních svátcích a ve dnech pracovního klidu parkování zdarma. Změna platí pro ty úseky, kde se smí zadarmo parkovat o víkendech. Poprvé se tak stane na Štědrý den, informoval náměstek primátora Rudolf Blažek. Od 23. prosince do 3. ledna vůbec nebude fungovat systém parkovacích zón v Praze 7.

„Týká se to prakticky všech parkomatů na území Prahy pouze s jednou výjimkou: oblasti Karlova náměstí, kde jsou automaty v provozu sedm dní v týdnu,“ řekl Blažek. Rozhodnutí se týká nejen oranžových a zelených zón pro stání do dvou, respektive do šesti hodin, ale jednotlivé městské části můžou na Vánoce přerušit i provoz rezidentních modrých zón.

Modré zóny se na Vánoce již rozhodla zrušit rada městské části Praha 7. Tam nebudou zóny platit od večera 23. prosince až do rána 3. ledna. Opatření má usnadnit návštěvy příbuzných u rezidentů. Podobné rozhodnutí zvažuje také radnice Prahy 3.

„Veškeré značení zóny placeného stání bude zakryto, čili návštěvníci Prahy 7 budou moci bezplatně zaparkovat kdekoli,“ uvedl mluvčí městské části Martin Vokuš. Standardní režim placeného parkování se do Prahy 7 vrátí v sobotu 3. ledna v 8:00.

Většina starostů dvaadvaceti pražských městských částí se 12. prosince shodla, že magistrát by měl začít řešit parkování v hlavním městě uceleně a vytvořit celoměstskou koncepci zón placeného stání. Ty totiž údajně způsobují problémy městským částem, které sousedí s těmi, které je zavedly. Vedení města nedávno nechalo zpracovat analýzu situace parkování v Praze. Prozatím nabídlo městským částem, kde parkovací zóny fungují, aby umožnily o víkendu bezplatně stát i v rezidenčních modrých zónách.

Přinejmenším dokud nebude hotová analýza, kterou zadal pražský magistrát, neobjeví se modré zóny v dalších částech města. „Určitě se o tom budeme vážně bavit, ale velice obezřetně, protože opravdu není možné z Prahy udělat jednu velkou zónu placeného stání,“ slíbil Rudolf Blažek.

  • Placené parkování autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/582/58119.jpg
  • Modrá parkovací zóna autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/582/58120.jpg