V Ostravě řádil falešný kontrolor invalida, vylákal tisíce korun

Ostrava - V Ostravě řádil falešný kontrolor smyšlené instituce - Státní obchodní inspekce. Padesátiletého muže na invalidním vozíku už zadržela policie a obvinila ho z trestného činu podvodu. Hrozí mu až tři roky vězení. Celkem se mu podařilo z důvěřivého personálu prodejen vylákat 17 500 korun.

Obviněný muž stihl počátkem prosince „zkontrolovat“ celkem osm různých provozoven v celé Ostravě. Pracovníky provozoven pokutoval například za problémy při kontrole zdravotních průkazů nebo za prošlou záruční dobu na žvýkačkách. Jeho podvodné jednání mělo vždy stejný průběh. Beznohý muž pohybující se na invalidním vozíku se prokázal smyšleným průkazem Státní obchodní inspekce. Při kontrole odhalil pochybení, ze něž pak personálu ukládal blokové pokuty.

Pokud neměli zaměstnanci tuto uloženou částku, pokutu snížil. Největší uložená pokuta byla ve výši 5 000 korun. Po uložení pokut dokonce vypsal inspekční listy, které si přinesl s sebou. Formulář inspekčních listů si koupil v papírnictví. Služební průkaz si vyrobil sám. Podle personálu se muž orientoval v zákonech a nebyl tudíž důvod ho podezírat či mu nedůvěřovat.

Sám pachatel tvrdí, že své kontroly neprováděl jen v Ostravě, ale také v Opavě, Přerově, Havířově nebo Karviné. Celkem falešný kontrolor dle svého vyjádření zkontroloval 70 provozoven. Policie proto žádá případné další poškozené, aby se ozvali na tísňovou linku 158 nebo přímo kontaktovali kriminalistu Radka Haršanyho na telefonním čísle 974 726 795.

Muž byl v minulosti šestnáctkrát odsouzen za majetkovou trestnou činnost, jednou za maření úředního rozhodnutí a jednou za útok na veřejného činitele.

Vydáno pod