Cvičení v okolí Dukovan ukázalo i několik nedostatků

Jihlava - I přes velmi dobré hodnocení rozsáhlého cvičení Zóna 2008, které se před zhruba třemi týdny odehrálo v okolí dukovanské jaderné elektrárny na Třebíčsku, odhalily výsledky také několik menších chyb a nedostatků. Hejtman Vysočiny Jiří Běhounek například jmenoval absenci zpětné vazby při vyrozumění členů krajského krizového štábu. Praxe rovněž ukázala, že místnost krizového řízení je malá a potřebuje vybavení klimatizací.

Tématem největšího cvičení v novodobé historii Česka byla simulovaná havárie, při níž do okolí elektrárny uniklo radioaktivní záření. Akce měla prověřit součinnost orgánů krizového řízení a složek integrovaného záchranného systému. Poprvé cvičení zahrnulo i ústřední správní orgány. Na všech úrovních se ho zúčastnilo více než 500 osob a kolem 50 kusů techniky.

„V budoucnu nás bude zajímat, kde se členové štábu v době svolání nacházejí, zda jsou schopni dorazit včas nebo zda jim nebrání v účasti na jednání například jejich zdravotní stav nebo zahraniční cesta,“ uvedl hejtman. Pro další podobné cvičení požadoval také přítomnost profesionálního dokumentaristy.

Při rostoucích nárocích na personální zajištění podobné krizové situace již kapacitně nedostačuje zasedací pracoviště krajského krizového štábu. V místnosti také chybí klimatizace. „Tento problém v budoucnu může vyřešit centrální integrované pracoviště, se kterým počítá i plán dostavby sídla kraje Vysočina,“ uvedl Běhounek. Nové centrální pracoviště krizového štábu by mělo být vybaveno špičkovou technikou a dostatečným zázemím s napojením na operační střediska hasičů, policistů a záchranářů.

„Cvičení prokázalo, že v případě mimořádné události v dukovanské jaderné elektrárně, na dálnici D1 i jinde dokážeme dobře reagovat a zvládnout ji na úrovni,“ shrnul Běhounek. Podobné cvičení se podle něj uskuteční v příštím roce v okolí jaderné elektrárny v Temelíně.

Chladící věže Jaderné elektrárny Dukovany.
Zdroj: ČT24