Policie navrhla trestní stíhání poslance Wolfa za podvod s dotacemi

Praha - Protikorupční policie ukončila vyšetřování podvodů s dotacemi, do kterého má být zapojena firma poslance a přeběhlíka Petra Wolfa. Ostravského poslance a další čtyři osoby podle zjištění České televize policie navrhuje stíhat pro úvěrový podvod a porušování autorských práv. Rozhodnutí by mělo padnout hned po Vánocích. Wolf, který letos v červnu kvůli údajným výhrůžkám vystoupil z ČSSD, popírá, že dotace byla zneužita. Pokud bude obviněn a postaven před soud, hrozí mu za úvěrový podvod až osmileté vězení.

Podle mluvčího Státního zastupitelství v Ostravě Davida Bartoše už policisté předali celý spis dozorujícímu státnímu zástupci Martinu Frašovi, který si vyhradil, že o věci rozhodne vlastním usnesením. Od pondělí je ale na dovolené a o zahájení trestního stíhání tak rozhodne až po návratu do zaměstnání. Pokud se tak stane, musí sněmovnu požádat o Wolfovo vydání. ČT se ho dnes nepodařilo zastihnout, na otázku ohledně případného stíhání už ale odpovídal minulý týden: „Informace nemám, nebo mám, já nevím, jestli jsou nové, nebo nejsou nové. Nicméně aby vyšetřování proběhlo korektně, tak se k tomu dál nechci vyjadřovat.“

Wolfovu ostravskou firmu UT 2002 začala protikorupční policie vyšetřovat letos 26. září. Před čtyřmi lety dostala od ministerstva životního prostředí dotaci 4,5 milionu korun, z níž ale třetina byla podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) a ministerské kontroly vyplacena neoprávněně například za fiktivní náklady nebo práce opsané z internetu. Celková škoda přesahuje 3 miliony a 300 tisíc korun. Na podvodu se měla podílet i neznámá osoba z ministerstva životního prostředí.

760 tisíc korun za studii volně dostupnou na internetu

Firma například vyplatila ruské firmě Gexana 760 tisíc korun z dotace za studii jinak volně dostupnou na internetových stránkách Evropské komise. Nesrovnalostí kolem ruské firmy je ale mnohem víc. Sídlit by měla v Moskvě, kde ji na žádost české policie hledal i Interpol. Na uvedené adrese ale firma Gexana nesídlí a podle moskevské policie není ani zapsaná v ruském obchodním rejstříku.

Wolf po odchodu z ČSSD obvinil předsedu strany Jiřího Paroubka, že se ho kvůli zneužité dotaci snažil počátkem roku při volbě prezidenta republiky vydírat. Údajně Wolfovi řekl, že když nepodpoří kandidáta Jana Švejnara, zveřejní informace o nesrovnalostech při čerpání dotace v jeho firmě. Paroubek pokus o vydírání popřel a tvrdí, že Wolfa, který opustil sociálnědemokratický poslanecký klub a posléze i ČSSD, si koupila vládní ODS.

Vyšetřování podvodů s dotacemi
Zdroj: ČT24