Sněmovna by měla projednat rušení poplatků ve zdravotnictví

Praha - Sněmovna se dnes sejde na mimořádné schůzi hlavně kvůli návrhu ČSSD na rušení poplatků ve zdravotnictví. Osvobození vybraných skupin od placení jsou nakloněni i lidovci a zelení. Koaliční strany se sice před pár měsíci na poplatcích dohodly, ale lidovečtí poslanci nyní požadují škrty. O tom, jak dopadne dnešní projednávání stále není jasno, neboť dohodu nepřineslo ani večerní setkání lídrů vládních stran a ministra zdravotnictví. ODS ale nebude pro program dnešní mimořádné schůze hlasovat. Pokud by program nebyl schválen, schůze by vůbec nezačala.

Pokud se koalice dohodne na kompromisním řešení rušení poplatků, pokusí se dnes program schůze zablokovat a k poplatkům si svolá schůzi vlastní. V případě, že by se nepovedlo schůzi zablokovat, o poplatích se dnes stejně definitivně hlasovat nebude, protože jsou ve sněmovně teprve ve druhém čtení. Jednotlivé strany a poslanci tak budou pouze načítat své pozměňovací návrhy. Závěrečné hlasování by mohlo přijít na program v  pátek. Pro přijetí programu budou s opozicí hlasovat dvě zelené poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková. Konání schůze podpoří i komunisté.

Prosazování koaličních záměrů ve sněmovně bude nyní podle některých představitelů ODS těžké. Minulý týden totiž dolní komoru opustil jeden z přeběhlíků Michal Pohanka, který měl s vládou Mirka Topolánka dohodu a hlasoval pro její záměry.

Ani koalice, ani opozice nemá ve sněmovně většinu. ČSSD díky Pohankově odchodu o jeden hlas posílí. Poslance nahradí sociální demokratka Irena Kočí, která by měla dnes složit poslanecký slib. Levice, tedy ČSSD a KSČM, dá dohromady 97 z 200 hlasů. Koalice jich má oficiálně 96. S prosazováním návrhů jí pomáhají nezařazení poslanci.

Koaliční strany se před časem dohodly, že by od poplatků měly být osvobozeny děti do šesti let a u dětí do 15 let by se měl ochranný limit výdajů snížit z 5000 na 3000 korun. ČSSD zase navrhuje, aby poplatky přestali platit důchodci, děti do 18 let a lidé s příjmem pod dvojnásobkem životního minima.

Lidovci nyní mluví o tom, že by se placení nemělo týkat dětí do 18 let a seniorů nad 75 let. Místo 30 korun za položku na receptu by lidovci raději viděli 20 korun za celý recept a do limitu by zahrnuli všechny poplatky.

Podle Julínka jdou peníze do náročné léčby

Do hranice 5000 korun se nepočítají poplatky za pobyt v nemocnici. Za návštěvu u lékaře a položku na receptu se platí 30 korun, za den v nemocnici 60 korun a 90 korun za pohotovost. Pokud lidé na třicetikorunových poplatcích a doplatcích za léky vydají v roce přes 5000 korun, částku nad tento limit jim zdravotní pojišťovna vrátí. Za prvního půl roku se na poplatcích vybralo 2,6 miliardy. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek uvedl, že se podařilo peníze přesměrovat do nákladné a náročné léčby.

Poslance čeká i školský zákon a mise v zahraničí

Dnešní schůze je už čtvrté mimořádné jednání v prosinci. Při prvním zákonodárci projednávali daňové změny, při druhém státní rozpočet a při třetím lisabonskou smlouvu. Program prvního zasedání ještě nevyčerpali. Zbývá v něm mimo jiné právě hlasování o misích v zahraničí pro příští rok či o novele školského zákona. K těmto bodům by se měli poslanci vrátit po diskusi o poplatcích.

Kromě poplatků by poslanci měli hlasovat i o tom, zda ČR souhlasí se vstupem Albánie a Chorvatska do NATO. Senát přístupové smlouvy s oběma zeměmi schválil minulý týden.

Ministr Julínek při tiskové konferenci 20.11.2008
Zdroj: ČTK