Poslanci se přeli o poplatcích, Rath si vysloužil zdvižený prostředníček

Praha - Sněmovna dnes na mimořádné schůzi začala jednat o rušení poplatků ve zdravotnictví. Osvobození vybraných skupin od placení jsou nakloněni i lidovci a zelení. Koaliční strany se sice před pár měsíci na poplatcích dohodly, ale lidovečtí poslanci nyní požadují škrty. Jednotlivé strany a poslanci dnes v rámci druhého čtení předkládali pouze pozměňovací návrhy. Na návrh poslance Davida Ratha poté sněmovna odhlasovala zkrácení lhůty na zapracování pozměňovacích návrhů na 48 hodin, definitivní hlasování by mohlo proběhnout v pátek. Dnešní jednání okořenila výměna názorů mezi Davidem Rathem a Miroslavem Kalouskem, která skončila Kalouskovým vztyčeným prostředníčkem.

ODS se pokusila program schůze zablokovat, ze 188 přítomných poslanců ale bylo proti zahájení schůze jen 83 poslanců, 99 hlasovalo pro. Kromě ČSSD a KSČM program podpořily i dvě zelené rebelky Olga Zubová a Věra Jakubková a lidovec Ludvík Hovorka. S opozicí hlasoval i poslanec Snítilý. Zelení a rebelové ODS Juraj Raninec a Jan Schwippel nehlasovali vůbec. Pokud by se koalici povedlo program schůze zablokovat, chtěla k poplatkům v lednu svolat schůzi vlastní.

Zelení se zdrželi na schůzce a hlasování „prostě nestihli“

Lidovci hned v úvodu schůzi na více než hodinu přerušili. Desetiminutovou přestávku si vyžádali i zelení. Předseda zelených a vicepremiér Martin Bursík krátce před hlasováním řekl, že vládní koalice se bude snažit program schůze neschválit a připravit návrh vlastní. Zelení ale nakonec proti programu schůze nehlasovali. Podle Přemysla Rabase se jeho klub zdržel na schůzce a důležité hlasování „prostě nestihli“. Místopředsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrová postup zelených ostře zkritizovala. „Jak je vidět, nejsme ani schopni se sjednotit na tom, že schválíme nebo neschválíme program schůze,“ podotkla.

Lídři koalice projednají dílčí pozměňovací návrhy ve čtvrtek

Jiří Paroubek:

„Češi, Moravané a Slezané ve své většině poplatky ve zdravotnictví nestrpí a ČSSD jasně slibuje, že dříve či později je všechny, snad s výjimkou příspěvků na stravu v nemocnicích, zruší.“

S jedním návrhem, na kterém by se koalice podle premiéra Topolánka mohla nakonec dohodnout, přišel místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví z ODS Boris Šťastný. Do ročního limitu by zahrnulvšechny poplatky včetně pobytu v nemocnici,hospitalizace by se platila jen prvních 30 dní a poplatky by neplatily děti do 19 let. Neplatilo by se také za položku na receptu, ale za celý recept. Podle Bursíka by se lídři koalice měli ve čtvrtek dohodnout na dílčích pozměňovacích návrzích, které by v pátek při hlasování koalice podpořila. Chtějí jednat i s koaličními poslanci, kteří mají k poplatkům výhrady. Kompromis je podle Topolánka nevyhnutelný: „Koalice nemá sílu udržet poplatky v podobě, v jaké jsou dnes.“

Kompromisní návrh by mohla podpořit i poslankyně zelených Věra Jakubková: „Deklaruji, že pokud dojde k naplnění dohody, která byla dnes učiněna mezi mnou a dalšími poslanci a předsedy koaličních stran o společném koaličním kompromisu, tak návrh podpořím.“ Pokud se ale koalice nedohodne, podpoří Jakubková podle svých slov jakýkoliv smysluplný návrh, bez ohledu na to, jaká strana ho předloží. Stejně hodlá postupovat i lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová. Koalice se podle ní na změnách poplatků dohodla už v červnu a Julínkovi klade za vinu, že návrh dosud ve sněmovně nepředložil. Necítí proto povinnost dodržovat koaliční dohody a bude hledat podporu i u opozice.

Julínek: Narušení systému poplatků povede k miliardovým ztrátám

Koaliční strany se před časem dohodly, že by od poplatků měly být osvobozeny děti do šesti let a u dětí do 15 let by se měl ochranný limit výdajů snížit z 5000 na 3000 korun. Lidovci nyní mluví o tom, že by se placení nemělo týkat dětí do 18 let a seniorů nad 75 let. Místo 30 korun za položku na receptu by raději viděli 20 korun za celý recept a do limitu by zahrnuli všechny poplatky. ČSSD zase navrhuje, aby poplatky přestali platit důchodci, děti do 18 let a lidé s příjmem pod dvojnásobkem životního minima.

Úplné zrušení všech poplatků je připravena navrhnout i KSČM. Pokud se jí to nepodaří, je připravena alespoň posunout dál požadavky ČSSD. Bez poplatků by tak nově byli i vysokoškoláci a studenti denního studia vyšších odborných škol, dárci krve a kostní dřeně. Komunisté chtějí úplně zrušit i poplatek za návštěvu u lékaře a snížit další regulační poplatky. Za pohotovost by se podle nich neplatilo 90 korun, ale jen 60. Položka na receptu by byla místo 30 korun jen za 5. Roční limit by KSČM chtěla snížit z 5000 korun na 3000. „Při zrušení a narušení systému poplatků významným způsobem dojde ke ztrátě několika miliard a destabilizaci systému,“ reagoval na návrhy ČSSD a komunistů ministr Tomáš Julínek.

Nová poslankyně ČSSD Irena Kočí složila slib

Prosazování koaličních záměrů ve sněmovně bude nyní těžké. Ani koalice, ani opozice nemá ve sněmovně většinu. ČSSD díky Pohankově odchodu, který měl s vládou Mirka Topolánka dohodu a hlasoval pro její záměry, o jeden hlas posílí. Irena Kočí, která Pohanku nahradila, složila v úvodu schůze dolní komory poslanecký slib. Levice, tedy ČSSD a KSČM, dá dohromady 97 z 200 hlasů. Koalice jich má oficiálně 96. S prosazováním návrhů jí pomáhají nezařazení poslanci.

Pozměňovací návrhy regulačních poplatků:

Koalice: Od poplatků mají být osvobozeny děti do 6 let, u dětí do 15 let by se měl ochranný limit výdajů snížit z 5000 na 3000 korun.

Boris Šťastný (ODS): Do ročního limitu by zahrnulvšechny poplatky včetně pobytu v nemocnici,hospitalizace by se platila jen prvních 30 dní a poplatky by neplatily děti do 19 let. Neplatilo by se také za položku na receptu, ale za celý recept.

Lidovci: Poplatek by se neměl týkat dětí do 18 let a seniorů nad 75 let. Místo 30 korun za položku na receptu by raději viděli 20 korun za celý recept a do limitu by zahrnuli všechny poplatky. Podle Michaely Šojdrové by se u receptu nemělo platit za položku, ale za celý recept.

ČSSD: Poplatky nebudou platit důchodci, děti do 18 let a lidé s příjmem pod dvojnásobkem životního minima. V budoucnu chtějí všechny poplatky, s výjimkou příspěvků na stravu v nemocnicích, zrušit.

KSČM: Komunisté navrhují buď úplné zrušení všech poplatků, nebo alespoň další posun v požadavcích ČSSD. Bez poplatků by tak navíc byli i vysokoškoláci a studenti denního studia vyšších odborných škol, dárci krve a kostní dřeně. Zrušil by se poplatek za návštěvu u lékaře. Za pohotovost by se například neplatilo 90 korun, ale jen 60. Položka na receptu by byla místo 30 korun jen za 5. Roční limit by se snížil z 5000 korun na 3000.