V lednu ochromí dopravu časově neomezená stávka

Praha - Časově neohraničená stávka zasáhne po 12. lednu téměř všechna odvětví dopravy. Dohodli se na tom dnes zástupci dopravních odborů, přesný termín upřesní počátkem ledna. Protest má být reakcí na plány ministerstva financí, které chce zrušit daňové zvýhodnění některých zaměstnaneckých benefitů. Komplikace se očekávají zejména na železnici a v pražské MHD. Jezdit ale zřejmě nebudou ani meziměstské autobusy nebo městská hromadná doprava v řadě dalších měst.

Luboš Pomajblík z Odborového svazu dopravy uvedl, že je možné, že se do stávky zapojí i lidé zabezpečující provoz dalších druhů dopravy: „Měla by se týkat všech odvětví v resortu dopravy – jak silniční dopravy, tak letecké, železniční, městské dopravy v rozsahu tramvají, trolejbusů, metra.“ 

Podle mluvčího Federace strojvůdců Libora Poláčka bude chystaná stávka jednou z největších, jakou Česká republika pamatuje. Vedle vlaků nebudou zřejmě jezdit meziměstské autobusy a zastaví se MHD ve velkých městech, včetně pražského metra. „Ke stávce vyzveme zaměstnance i dalších odvětví, neboť se to týká všech,“ řekl Poláček.

Protest může podle odborů odvrátit jedině jasný příslib ministra financí a vlády, že se benefity, zejména režijní jízdenky a stravenky, danit nebudou. Ministr financí Miroslav Kalousek si však za svými návrhy stojí.

„Prodavačka v řeznictví také nemá ten salám zadarmo. A když ho od svého zaměstnavatele dostane zadarmo, tak je to příjem a musí ho zdanit,“ popsal dnes Kalousek svůj postoj ke zdaňování režijních výhod. Zdůraznil, že podobné výhody jsou diskriminační vůči těm, kteří je nemají.

Odborářský mluvčí Libor Poláček připomněl, že se lidem, kteří chtějí stávkovat, nejedná pouze o zaměstnanecké jízdenky: „Například také stravenky, zdaněny mají být i odvody členských příspěvků odborů a v neposlední řadě také odměny za dárcovství krve.“

Podle Poláčka je nynější chování ministerstva financí příkladem arogance moci. „Nedostali jsme žádné odpovědi, stanoviska, vyjádření od vlády a ani od ministra financí nebo ministra dopravy,“ uvedl Poláček. V případě, že by se vláda chtěla sporným zdaněním zabývat, jsou prý odboráři připraveni k jednání.

Nový zákon o dani z příjmu existuje zatím pouze v podobě věcného záměru, nejdříve by mohl začít platit v roce 2010. Jde o součást vládní reformy veřejných financí.