České posádky vojenských vrtulníků si v Izraeli zkoušely přistání v poušti

Ovda (Izrael) - Na jihu Izraele v Negevské poušti skončila operace Etzion 2008, zaměřená na cvičení českých pilotů. České vojenské vrtulníky by měly létat v roce 2009 v Afghánistánu. Piloti proto na základně Ovda nacvičovali létání v poušti a zkoušeli si přistání v pouštním prachu. Už dříve prošli výcvikem ve francouzských Pyrenejích. V Izraeli strávili 14 dní a nalétali přes 900 cvičných letů. Zahraniční mise ale ještě musí schválit Poslanecká sněmovna. K jednání by se mohla dostat zítra.

Etzion bylo v roce 1948 izraelské kódové označení letiště v Žatci, odkud na Blízký východ proudily československé zbraně a kde se cvičili izraelští stíhací piloti. Po 60 letech se ale podle velitele izraelského vrtulníkového letectva Jakova Šaharbaniho potýkáme s jinou hrozbou: „Je to naše společná válka proti terorismu, musíme spolupracovat na všech úrovních. Jsme šťastní, že vám to můžeme vrátit a teď cvičit vaše piloty.“

První nasazení českých pilotů ve válce od roku 1945

Na americké základně v afghánském Baghramu budou v druhé polovině příštího roku létat tři české dopravní vrtulníky. Půjde o první nasazení českých pilotů ve válce od roku 1945. „Jsme vojáci, pokud budou splněny všechny podmínky, které jsme si předsevzali a které chceme, aby byly dodrženy, tak tam samozřejmě půjdeme, ale těšit se? Kdo se může těšit do akce, kde může být zraněn nebo zabit,“ řekl ČT jeden z pilotů vrtulníku Mi-171 Š.

Piloti si museli vyzkoušet ostré přistání v pouštním prachu. „Takové podmínky v Česku neexistují, přirovnal bych to k tomu, jako když couváte do garáže se zavřenýma očima,“ uvedl zástupce velitele z vrtulníkové základny Přerov Petr Schwarz. Vrtulníky se po výcviku částečně rozeberou a vrátí se zpět na přerovskou základnu.