Senát slaví 12. výročí vzniku

Praha - Horní komora parlamentu - Senát - slaví dvanácté výročí svého vzniku. Na tradiční předvánoční setkání přišli současní i bývalí senátoři, aby si připomněli významné události končícího roku. Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) dnes při této příležitosti uvedl, že věří, že si členové horní komory i v nadcházejícím období zachovají korektnost a odolají touhám chovat se jako na táborech lidu, byť už prý takové tendence "nedávno" zaznamenal. Nikoho konkrétního nejmenoval.

Jako pamětník Sobotka také připomněl, že senátoři první dva roky zasedali ve slavnostním sále Valdštejnského paláce, kde se konalo i dnešní shromáždění. Tyto prostory podle Sobotky ovlivnily chování senátorů bez ohledu na politickou příslušnost. Jejich politickému boji a prosazování programů nikdy „nevládlo hulvátství, jízlivost, nabubřelost či prvoplánový demagogický populismus“, podotkl předseda horní komory.

Po přestěhování do jednacího sálu v bývalé konírně však podle něj „jakoby do některých senátorů vstupoval duch odpovídající původnímu účelu tamních prostor“. Naštěstí prý ale zůstali okrajovou skupinou. „Doufám, že se již nedočkáme jejich nástupců,“ přál si předseda Senátu. Podotkl, že v souvislosti s českým předsednictví EU budou senátoři Česko více reprezentovat. Dlouhodobé zájmy České republiky a pověst Senátu pro nás musí být více než proměnlivé a mediálně tvarované nálady ve společnosti, dodal.

Tradiční předvánoční setkání nynějších i bývalých senátorů už popáté pořádal třiasedmdesátiletý Bedřich Moldan (ODS) jako doyen horní komory. Účastníci uctili symbolickou minutou ticha památku těch členů horní komory, kteří zemřeli. K nejznámějším patřili Jaroslava Moserová a Václav Benda.