Nejvyšší soud odmítl dovolání Roztočila

Brno - Nejvyšší soud odmítl dovolání Rostislava Roztočila, který si má odpykat 13 let vězení za 30 let starou vraždu egyptského studenta. Roztočil se vyhýbá nástupu do vězení, zřejmě pobývá v Německu. V dovolání požadoval zrušení všech rozsudků a projednání případu před jiným, nestranným soudem. Mluvčí NS Petr Knötig se k informaci odmítl vyjádřit. Soud podle něj sice o dovolání rozhodl, ale usnesení ještě nedoručil účastníkům řízení.

Kdyby Nejvyšší soud dovolání vyhověl a zrušil verdikty Krajského soudu v Praze i vrchního soudu, nemusel by se Roztočil dále skrývat. Muž tvrdí, že kauza má politické pozadí. Před emigrací se údajně dostal k tajným dokumentům, proto se jej bývalý režim chtěl zbavit. Policie Roztočila nyní hledá prostřednictvím eurozatykače, který byl vydán letos v červnu.

Podle obžaloby se Roztočil v roce 1975, kdy pracoval jako taxikář, dohodl s dalšími známými na okradení a vraždě Egypťana. Zbili ho a on jim vydal 20 000 korun. Nakonec mu údajně přivázali na prsa traverzu a shodili ho do Labe. Tělo zavražděného nalezla policie až o půl roku později.

Roztočil byl za vraždu studenta odsouzen v nepřítomnosti v roce 1985, a to k výjimečnému trestu. Před procesem ale emigroval do Rakouska a poté do Německa. Zadržen byl až v roce 2000 při vstupu na české území. Trest si pak odpykával v plzeňské věznici, odkud o pět let později uprchl společně s vrahem Romanem Čabradou a vrátil se do Německa.

Německý soud v roce 2006 muže vydal do Česka pod podmínkou, že nebude stíhán za svůj útěk a začne nový proces. Krajský soud však muže znovu shledal vinným. Letos v únoru potvrdil odvolací soud Roztočilovu vinu a schválil třináctiletý trest. Výzvu k nastoupení do výkonu trestu Roztočil neuposlechl.

Německo si po vydání eurozatykače na Roztočila vyžádalo překlady rozsudků krajského i vrchního soudu. Ministerstvo překlady odeslalo minulý týden a v současné době čeká na vyjádření německé strany. Pokud Němci odmítnou předat Roztočila zpět do ČR, ministerstvo podá žádost o výkon trestu přímo v Německu.

Přehled hlavních událostí v případu Rostislava Roztočila:

1975 - V Praze zmizel egyptský student Muhammad Nabíl Chalílí. Policie po něm začala pátrat.
1980 - Rostislav Roztočil emigroval do Vídně.
16. dubna 1985 - Roztočil byl odsouzen v nepřítomnosti za loupež a vraždu egyptského studenta k výjimečnému trestu 24 let vězení. Trest mu byl později snížen na 17 let.
2000 - Roztočil byl zadržen na hraničním přechodu nedaleko Chebu při vstupu na české území.
2. září 2000 - Roztočil byl umístěn ve věznici Bory v Plzni.
8. listopadu 2005 - Roztočil společně s vězněm Romanem Čabradou utekl z vězení.
12. listopadu 2005 - Roztočil se vzdal německé policii.
21. dubna 2006 - Vrchní soud ve Stuttgartu povolil Roztočilovo vydání do České republiky s výhradou, že vydávanému bude v ČR umožněno nové projednání věci před soudem.
18. prosince 2006 - Policie na pražském letišti v Ruzyni zatkla Roztočila, který přiletěl z Německa.
19. prosince 2006 - Roztočil u Krajského soudu v Praze prohlásil, že nesouhlasí s původně uloženým trestem, čímž splnil formální podmínku k obnovení jeho procesu. Soud rozsudek zrušil a rozhodl, že se uskuteční nové soudní jednání. Na Roztočila zároveň uvalil vazbu.
13. února 2007 - Státní zástupce zastavil trestní stíhání Roztočila za jeho útěk z borské věznice.
27. února 2007 - Deník Právo informoval o tom, že Roztočil podal ústavní stížnost proti své vazbě.
5. března 2007 - U Krajského soudu v Praze začal nový proces.
18. května 2007 - Vrchní soud propustil Roztočila z vazby.
8. června 2007 - Soud v Praze odsoudil Roztočila za 30 let starou vraždu egyptského studenta ke 13 letům vězení. Roztočil se proti rozsudku na místě odvolal.
6. září 2007 - Deník Právo informoval o tom, že Roztočil je v Německu a že se v případě odsouzení z Německa nevrátí. Do Německa Roztočil dle svých slov vycestoval legálně na občanský průkaz, o který si po propuštění z vazby požádal a dostal ho.
5. února 2008 - Pražský vrchní soud definitivně odsoudil Roztočila za vraždu ke 13 letům vězení. Soudu se Roztočil neúčastnil.
13. června 2008 - Středočeský krajský soud vydal na Roztočila, který nenastoupil do vězení, eurozatykač.
3. září 2008 - Deník Právo informoval o tom, že Roztočil žije nedaleko Stuttgartu. Německé úřady ho zatím nechaly na svobodě. Podle ministerstva spravedlnosti si Německo v kauze zřejmě není jisté tím, zda české soudy dodržely všechny podmínky, které si kladla německá justice při prvním vydání Roztočila do Česka v roce 2006.
18. prosince 2008 - Nejvyšší soud odmítl Roztočilovo dovolání, v němž požadoval zrušení všech rozsudků a projednání případu před jiným, nestranným soudem.