Nejoblíbenějším zahraničním politikem je Obama, nejméně populární je Bush

Praha - Největší popularitě ze zahraničních politiků se v Česku těší nastupující americký prezident Barack Obama, naopak velmi negativně hodnotí česká veřejnost Obamova předchůdce George W. Bushe. Ve srovnání s dubnovým průzkumem si v hodnocení nejvíce polepšil předseda Evropské komise Juan Manuel Barroso. Vyplývá to z prosincového průzkumu společnosti STEM.

Na nového amerického prezidenta má příznivý názor 83 procent české veřejnosti. Druhým nejlépe hodnoceným nejvyšším zahraničním státním představitelem je německá kancléřka Angela Merkelová, kterou kladně hodnotí téměř 64 procent lidí. Oproti dubnovému průzkumu, kdy byla u české veřejnosti nejoblíbenější, Merkelová zaznamenala další mírné zlepšení, ale na nástup Obamy, kterého lidé hodnotili poprvé, to nestačilo.

Obamu následuje Merkelová a Sarkozy 

Na třetím místě je s 55 procenty francouzský prezident Nicolas Sarkozy, jehož obliba také mírně stoupla. Předsedu Evropské komise Barrosa vnímá kladně celkem 48 procent lidí. Jeho popularita se od dubna zvýšila o deset procentních bodů, což je nejvíce ze všech politiků zahrnutých do průzkumu.

Odstupujícího amerického prezidenta Bushe negativně hodnotí 68 procent dotázaných. Málo oblíbení jsou také představitelé Ruska. Premiér a někdejší prezident Vladimir Putin dostal nepříznivé hodnocení od 60 procent a prezident Dmitrij Medveděv od 54 procent respondentů.

Názory lidí na zahraniční státníky ovlivňují podle výzkumu jejich stranické preference. Například představitele Ruska příznivěji hodnotí stoupenci opozičních stran ČSSD a zvláště KSČM. Výjimkou je Barack Obama, kterého velmi příznivě vnímají stoupenci všech parlamentních stran. Nejlépe ho hodnotí voliči Strany zelených, kde se pro něj vyjádřilo 91 procent dotázaných.