Topolánek oznámí změny ve vládě do Vánoc

Praha - Premiér Mirek Topolánek oznámí změny ve vládě do konce Vánoc. Na otázku České televize to řekl v Londýně po setkání s britským premiérem Gordonem Brownem, který podpořil české předsednictví Evropské unie. V úterý přitom premiér prohlásil, že případné personální změny projedná se svými koaličními partnery do konce týdne. Ohlášené změny napjatě očekávají zaměstnanci ministerstev, o jejichž šéfech se spekuluje, že opustí své posty. Změny čekají i ředitele velkých nemocnic.

Mezi ministry, o jejichž odchodu se mluví nejčastěji, jsou ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková (SZ) a ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL). Obě se ke spekulacím nevyjadřují. Jako o možném novém ministrovi z řad KDU-ČSL se spekuluje o bývalém jihomoravském hejtmanovi Stanislavu Juránkovi, ten ale v úterý řekl, že ministrem nebude. Lidovci výměnu svých ministrů odmítají.

Křeslo nemá jisté ani ministr zdravotnictví Tomáš Julínek a ministr dopravy Aleš Řebíček. Podle některých spekulací by se oba mohli ve funkci udržet. Další ale uvádí, že Julínka může nahradit senátorka Daniela Filipiová. Ta ale nepotvrdila, že nabídku dostala, natož přijala. O bývalém středočeském hejtmanovi Petru Bendlovi se mimo jiné mluvilo jako o možném Řebíčkově nástupci. Zda dostal od Topolánka nabídku, ale také odmítl komentovat.

O personálních změnách ve vládě se začalo mluvit po krajských a senátních volbách. Ani vláda, ani opozice navíc nemají ve sněmovně většinu. Zatímco koalice má oficiálně 96 z 200 hlasů, levice složená ze sociálních demokratů a komunistů jich dá dohromady 97. Záleží tedy často na tom, jak zvedne ruku sedm nezařazených. Před Topolánkovým kabinetem je přitom půl roku českého předsednictví a řada reforem.

Tomáš Julínek
Zdroj: ČT24