Senioři skončili šest dní před Vánoci na ulici - pečovatelský dům zkrachoval

Průhonice - Nemilého překvapení se dočkali obyvatelé domů s pečovatelskou službou v Průhonicích. Šest dní před vánočními svátky se totiž museli vystěhovat - nejluxusnější dům pro seniory v Česku zkrachoval. Někteří z nich jsou přitom odkázáni na nepřetržitou zdravotnickou pomoc. Za tu byli ochotní platit až 50 tisíc měsíčně - teď ze dne na den řeší, kam půjdou.

Na majitele domu, firmu Residence Classic, byl vyhlášen konkurz už v říjnu, nájemníci a jejich příbuzní se o tom dozvěděli až koncem listopadu. Zkrachovala i dceřiná firma majitele domu Classis Management, která zajišťovala seniorům služby. Podle insolvenčního správce nemá firma žádný majetek a nemůže platit za energie, proto budou v pátek přerušeny dodávky vody, plynu a elektřiny do objektu. 

Klienti pečovatelského domu se navíc o vystěhování dozvěděli z e-mailu, který začínal nápisem výzva k evakuaci. „Ten dopis nám přikázal, abychom si zítra vystěhovali veškeré zařízení. Pak že už nebude voda, elektřina, jídlo,“ stěžuje si Bernard Harris, jeden z rezidentů. Někteří z obyvatel přitom prodali své domy a chaty, aby měli na nájem.

Společnost Residence Classic dluží miliony a nemá žádný majetek. Zaměstnancům rezidence nechodí mzdy. Přesto jsou v práci a pomáhají klientům se stěhováním. Jednatelka společnosti Petra Caineová je přitom manželkou Anthony Caineho - zakladatele úspěšné realitní společnosti Acred Group. Se zaměstnanci domova ale skoro nekomunikuje - naposledy je ujišťovala, že se vše brzy vyřeší. Klienti teď chystají žalobu, protože jsou přesvědčeni, že firma jejich peníze zneužila.

Dům seniorů funguje třetím rokem a po celou dobu byl zaplněn zhruba z poloviny, nikdy ne úplně. Měsíčně tak firma získala zhruba 1,2 milionu korun, což na udržení objektu v provozu nestačilo.