Inspekce NATO pochválila ČR za ochranu utajovaných informací

Praha - Severoatlantická aliance pochválila Českou republiku za způsob ochrany utajovaných informací. Vyplývá to z dokumentu o dubnové inspekci NATO v ČR, který dnes projednala Bezpečnostní rada státu (BRS). Vládní mluvčí Jana Bartošová oznámila, že aliance v závěrečné zprávě o výsledcích inspekce ohodnotila česká opatření na ochranu utajovaných informací do stupně Cosmic Top Secret jako "uspokojivá". To je podle Bartošové nejlepší hodnocení ve stupnici používané NATO.

Bezpečnostní rada státu dnes také schválila plán cvičení orgánů krizového řízení na příští tři roky. Kromě tradičních, jako budou Zóna 2009, Zdroje 2010, Krize 2010, Odra a Morava 2011, je nově plánováno i cvičení s názvem Infrastruktura 2011. Podle Bartošové má prověřit krizové řízení při teroristickém ohrožení kritické infrastruktury.

Schůze rady schválila i některá konkrétní opatření v přípravě bezpečnostního zajištění předsednictví České republiky v Radě Evropské unie. Především jsou to systémy kontrol a schvalování akreditací na akce českého předsednictví v České republice a v Bruselu. Odborníci předpokládají, že české předsednictví přitáhne cizí špiony. Ve spolupráci s civilní kontrarozvědkou se budou mimo jiné prověřovat tlumočníci a obsluha.

Vydáno pod