Soudní zapisovatelky přijdou o svou hlavní funkci

Praha - Místo soudních zapisovatelek by mohly v dohledné budoucnosti nastoupit stroje, automatické záznamy hlasu. Projekt Liberecké univerzity a jedné soukromé firmy se má od nového roku na zkoušku postupně rozběhnout na všech soudech a státních zastupitelstvích. Ministerstvo spravedlnosti si od toho slibuje zefektivnění justice.

Tohle je další z pokusů, jak zrychlit krok české justice. Přepis hlasů zkoušelo letos z vlastní iniciativy několik soudů, od nového roku přebírá žezlo ministerstvo spravedlnosti. A spouští pilotní projekt. „Je to klíčová změna,“ chlubí se ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. „Zapisovatelky budou moci být využity na kvalifikovanější práci,“ slibuje.

„V konečném výsledku to bude mít za následek zrychlení řízení,“ líbí se soudkyni Lence Ceplové. „Plně to podporujeme,“ dodává. Soudce průměrně rozhoduje třicet až padesát civilních věcí měsíčně. A i jednoduché kauzy se někdy kvůli písemnému vyhotovení zbytečně vlečou.

„Software zpracovává 370 tisíc slov a miliardy slovních kombinací,“ popisuje ředitel Newton Technologies, která na projektu spolupracuje, Petr Herian. Ministerstvo bude ve zkušební době platit pouze náklady spojené se školením a s provozem, asi 30 tisíc měsíčně. Následnou licenci už ale Herian odhaduje na řády desítek milionů.