ČSSD by mohla podpořit mise v zahraničí

Praha - Sociální demokracie je údajně ochotna podpořit prodloužení zahraničních vojenských misí. Vláda přes Vánoce připraví nový návrh a na přelomu ledna a února pak svolá mimořádnou schůzi sněmovny. Návrh bude kompromisem, na kterém se už před pátečním neúspěšným hlasováním domluvila koalice s ČSSD. Počet vojáků v misi ISAF v Afghánistánu se zvýší o sedmdesát a do roku 2009 se vrátí speciální jednotky z Prostějova.

To přibližně odpovídá původnímu záměru armády. Připravovaný kompromisní návrh z pera ministryně obrany Vlasty Parkanové vlastně znamená zachování současného stavu.

Armáda raději ale nečeká na přízeň politiků a připravuje krizový scénář pro případ, že mise nedostanou mandát ani po dvou měsících, které jim mimořádně poskytla vláda. „Jsme schopni vojáky stáhnout do dvou měsíců, ale rozhodně nejsme schopni stáhnout materiál, kterého máme v operačním prostoru hodně,“ naznačuje možné problémy Vlastimil Picek, náčelník Generálního štábu AČR.

Generální štáb už o možném snížení počtu českých vojáků písemně informoval vedení NATO a mise ISAF. Skutečnost, že za možnými mezinárodními vojenskými a diplomatickými komplikacemi stojí české zdravotnické poplatky, v dopisech nejspíše chybí. „Jsme ochotni váš problém vyřešit a vy nám pomožte vyřešit náš problém, který máme s poplatky ve zdravotnictví,“ vzkázal na adresu vlády místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

„Život vojáka nemá cenu třiceti korun“

„To se opravdu nedá srovnávat. Život českého vojáka nemá cenu třiceti korun za recept,“ oponuje vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. Jenže spojování zahraničních misí a zdravotnických poplatků se česká politika nevyhne. Sociální demokraté totiž trvají na svém, a pokud prý Senát zákon o poplatcích vrátí do Poslanecké sněmovny, prodloužení misí nepodpoří.