Zlatá neděle: Nejen nákupy, ale i pokoj a těšení

Praha - Rozjímání, mše, adventní koncerty, ale také shon a přeplněná nákupní centra. Takové podoby na sebe brala včerejší Zlatá neděle. Na tento den letos vyšel i začátek židovského svátku Chanuka, kdy si Židé zapalováním světel na osmiramenném svícnu připomínají obnovení jeruzalémského chrámu. Pro křesťany pak zažehnutí poslední svíce na adventních věncích znamená vrchol předvánočních příprav.

Na čtvrtou neděli adventní oblékají kněží fialová roucha a vítají v chrámech Páně všechny ty, kteří hledají pokoj a soustředění. „Pro nás křesťany je to upomínka, abychom ty poslední dny neutopili jen v úklidu bytu, ale také v úklidu v naší duši,“ připomíná kněz Tomáš Halík, prezident České křesťanské akademie.

Advent by měl být také obdobím naděje a těšení. Je dobou očekávání příchodu Spasitele lidí, Ježíše Krista, přípravou na oslavu jeho narození v lidském těle. „Je to pro mne zastavení na cestě k výročí narození Ježíše Krista,“ říká kunsthistorik František Dvořák.

Zlatá neděle konzumu

Včerejšek byl ovšem Zlatou nedělí i pro obchodníky. Mnozí nechali otevřeno do pozdních večerních hodin. Tři dny před Štědrým večerem měli lidé jednu z posledních možností nakoupit dárky.

Plné tak byly včera i „chrámy konzumu“ a nákupní centra se nevyprázdní až do Štědrého dne. Přes zpomalující ekonomiku hlásí Tesco stejný objem a Interspar dokonce nárůst prodeje oproti minulému roku.