Ředitel Úrazové nemocnice v Brně po měsíci rezignoval

Brno - František Jimramovský, ředitel Úrazové nemocnice v Brně, odstoupil ze své funkce. Po necelém měsíci vedení rezignoval z toho důvodu, že údajně čelil nátlaku odpůrců změn v nemocnici, což prý pocítila i jeho rodina. Informaci přineslo v tiskové zprávě ministerstvo zdravotnictví, které chce nemocnici zrušit. Brněnskou úrazovku zatím povede ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus.

Z dění v nemocnici je překvapen ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, který Jimramovského rezignaci přijal: „Jestliže je do nátlaku na ředitele zatažena i rodina a cítí se ohrožena, nemám jinou možnost, než rezignaci pana ředitele přijmout. Přitom se jedná o renomovaného lékaře a zkušeného manažera, který pouze plnil zadání ministerstva zdravotnictví a důsledně dodržoval zákony této země.“

Spor o zachování nemocnice trvá už měsíce

Spor o zachování nemocnice mezi ministerstvem a odbory se vleče několik měsíců. Jejímu zrušení má zabránit zákon o převodu nemocnice na město Brno, který už schválil parlament a musí ho ještě podepsat prezident.

Do konfliktu s aktivními zaměstnanci nemocnice činnými v odborech se Jimramovský dostal například kvůli přístrojům. Podepsal smlouvy, díky nimž ministerstvo veškerou techniku Úrazové nemocnice převedlo do majetku Fakultní nemocnice Brno. Počítá se s tím, že část přístrojů se odveze do nově otevřeného traumacentra ve fakultní nemocnici, část jich v úrazové zůstane. Odboráři jsou však proti jakémukoliv transportu techniky a v minulosti uvedli, že přístroje budou bránit. Kvůli ministrovým krokům podali také trestní oznámení.

Jimramovský podal trestní oznámení

Podle ministerstva podal trestní oznámení kvůli dění v nemocnici a nátlakům i Jimramovský. Ministerstvo však neuvedlo, na jaký trestný čin se vztahuje. Julínek ani Jimramovský se podle mluvčího ministerstva Tomáše Cikrta nebudou k věci dál vyjadřovat.

Také vedení města Brna bylo odstoupením Jimramovského překvapeno. Primátorův náměstek Daniel Rychnovský uvedl, že střídání ředitelů v rychlém sledu za sebou nemocnici neprospívá. Jimramovského předchůdce Petr Svoboda byl ve funkci ředitele přes rok. Před ním nemocnici vedl současný senátor za ČSSD Miloš Janeček, i jeho Julínek odvolal.

Vydáno pod