Padající kameny ze skály ohrožují pražskou Zbraslavskou ulici

Praha - Kameny padající ze skály ohrožují Zbraslavskou ulici v Praze, po které vede i cyklistická trasa A1. Technická správa komunikací (TSK) proto zakázala vjezd do ulice a České dráhy snížily na blízké železniční trati rychlost z 90 na 50 kilometrů v hodině, uvedk mluvčí TSK Tomáš Mrázek. TSK pod skálu umístila zábrany, které mají silnici před kameny ochránit.

„Ze skály se uvolňují kameny, bohužel i větších rozměrů. Jedná se o úsek dlouhý několik desítek metrů začínající zhruba 200 metrů před prvními domy u Malé Chuchle při jízdě směrem z centra,“ uvedl Mrázek.

Podle vedoucího oddělení krizového managementu pražského magistrátu Josefa Lomičky místo prohlédl městský statik, který zakázal pod skálou veškeré úklidové práce. Hrozí podle něj pád dalších kamenů, skála se proto musí zpevnit. Pracovníci nyní zaměřují parcelu, ze které se kamení sesypalo. Zjištění vlastníka je důležité proto, aby mohl být určen člověk, který se má o nápravu postarat. Některé pozemky jsou zde soukromé, jiné patří hlavnímu městu. Podle neoficiálních informací parcela se skálou patří Praze.

TSK na místo dala značku se zákazem vjezdu a tabulku upozorňující, že vstup je na vlastní nebezpečí. „Obáváme se však neukázněnosti zejména cyklistů, a proto je vyzýváme, aby se této trase vyhnuli,“ zdůraznil Mrázek. Dodal, že v současné době je na místě tolik kamenů a cesta je neprůjezdná. S úklidem TSK začne, až magistrát povolí pohyb pod skálou.