Schwippel a Raninec by mohli pomoci svrhnout vládu

Praha - Rebelové z řad poslanců ODS Juraj Raninec a Jan Schwippel připustili, že by za určitých podmínek mohli podpořit parlamentní vyslovení nedůvěry vládě premiéra Mirka Topolánka (ODS). Píše o tom dnešní Právo. Oba prý ale současně vyjádřili nesouhlas s politikou šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, který možnost vyvolat hlasování o nedůvěře vládě v Poslanecké sněmovně už několik dnů zmiňuje. Paroubek tvrdí, že ČSSD má ve sněmovně zajištěno dost hlasů na vyslovení nedůvěry kabinetu.

I když Paroubek tvrdí, že má dost hlasů na vyslovení nedůvěry kabinetu, konkrétní jména tají: „Určitě neočekáváte, že vám na to odpovím.“ Šéf ČSSD chce hlasovat o nedůvěře v případě, že se koalice v Senátu pokusí zvrátit zrušení zdravotnických poplatků.

V případě hlasování o nedůvěře by Ranince zajímal názor prezidenta

Pokud by ČSSD hlasování o nedůvěře vládě vyvolala, Ranince by zajímal názor prezidenta republiky Václava Klause. Ten má podle něj v případě, že by vláda padla, zásadní ústavní pravomoci. Kdyby Klaus přišel s řešením například v podobě vlády odborníků, Raninec by proti vládě ruku zvedl. Prezident má totiž klíčové ústavní pravomoci při sestavování vlády.

Raninec dále řekl, že teď není rozhodnut, jak by hlasoval, ale nechce prý levici pomáhat k nástupu k moci. Na dotaz, zda by hlasoval pro nedůvěru v případě, že by Klaus přišel s řešením například v podobě vlády odborníků, tedy úřednického kabinetu, však Raninec odpověděl kladně.

Raninec: „Mě nezajímají přání pana Paroubka, ale zájem této země.“

„Mě nezajímají přání pana Paroubka, ale zájem této země. V každém případě tato vláda zejména kvůli několika jejím členům nemá moji důvěru, protože například lidé typu Ivana Langra, kteří lobbují za kontroverzní podnikatele a premiér je ještě hájí, to považuji za nechutné a nemá to patřit do demokratické republiky,“ uvedl Raninec v narážce na informace médií, podle nichž Langer počátkem tohoto století lobboval za realitního magnáta Luďka Sekyru, který měl mít kontakty s později zavražděným Františkem Mrázkem.

Proti vládě by mohl hlasovat i Schwippel

Možnost, že by za určitých okolností hlasoval proti vládě, připustil i Schwippel. „V tuto chvíli nevylučuji vůbec nic,“ odpověděl na dotaz, zda by za určitých okolností hlasoval proti vládě. „Považuji podmínky pana Paroubka za nesmyslné. Zároveň doufám, že koaliční politici pochopí, že je lepší se domluvit s vlastními lidmi, kteří nechtějí nic jiného než plnění volebního programu,“ dodal Schwippel.

Podle Vondry nezáleží sociálním demokratům na stabilitě českého předsednictví EU

Hrad nedávno navštívil taky Jiří Paroubek: „Myslím si, že jsem dostal vesměs odpověďi, které mě uspokojily.“ Vláda už čtyři pokusy o svržení ustála, naposledy letos v říjnu. Podle Alexandra Vondry chce ČSSD ohrozit stabilitu českého předsednictví Evropské unii. „Je to vykopávání příkopů na české politické scéně, ještě hlubších než jsou dnes.“

Vydáno pod